Eva van ’t Schip en Anouk de Fouw
Eva van ’t Schip en Anouk de Fouw zienbyeva.nl

Presentatieavond: ‘Telefoons en tablets hebben invloed op ogen en houding van kinderen’

13 november 2022 om 09:00 Zorg

OUDERKERK Eva van ’t Schip, Optometrist en Anouk de Fouw, (kinder)oefentherapeut Mensendieck, leggen maandag 21 november uit aan ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd wat de effecten van beeldschermgebruik zijn en hoe ouders daar het beste mee om kunnen gaan. De informatieve presentatie is in de Koningin Wilhelminalaan 2, van 19.45 tot 21.15 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

Van ‘t Schip licht toe: “Voor de ogen blijkt uit recent Generation R onderzoek van Erasmus MC dat 2,5% van de 6-jarigen, 12,5% van de 9-jarigen en 22,5% van de kinderen vanaf 13 jaar bijziend wordt. Bijziendheid heeft invloed op ooggezondheid in het later leven. Denk aan glaucoom, netvliesklachten en staar. De kinderleeftijd is het enige moment om de groei van het oog en bijziendheid af te remmen. Het is dus belangrijk om beginnende bijziendheid bij kinderen zo vroeg mogelijk op te sporen.”

LEEFSTIJL De toename van bijziendheid bij kinderen heeft naast erfelijkheid vooral te maken met leefstijl. Het dichtbij kijken (op de mobiele telefoon en tablets) is sterk toegenomen en kinderen die weinig buiten zijn hebben ook een hogere kans om bijziend te worden. Blootstelling aan natuurlijk licht buiten, ook al is het bewolkt, verkleint de kans op bijziendheid.

RUGKLACHTEN “Naast dat langdurig beeldschermgebruik niet goed is voor de ogen, zien we ook effect op de houdingen de algemene ontwikkeling van de kinderen”, zegt Van ‘t Schip. “De verwachting is dat o.a. door een slechte houdingen onvoldoende bewegen in 2040 rug- en nekklachten de tweede meest voorkomende aandoening zullen zijn. Kijkend naar de afgelopen jaren zien we al een grote verandering in het aantal kinderen dat met rugklachten op het spreekuur van de huisarts komt en toonde onderzoek aan dat 40% van de 8-18 jarigen een rug hebben van een 50-jarige, gelukkig ook een groot gedeelte nog zonder klachten.”

ZITGEDRAG Wat het zitgedrag van kinderen betreft, is het ook niet heel vreemd dat ze al klachten van een volwassene ontwikkelen. Gemiddeld zit een basisschoolkind 7,3 uur per dag. “Dit is toch al een werkdag te noemen. Maar waar bij een kantoorbaan de ergonomische stoelen en hoog-laagbureaus niet meer weg te denken zijn, zien we dit bij kinderen niet terug. Des te meer reden om te werken aan een actieve houding, voldoende beweging en afwisseling, om zo preventief te werken aan een gezond lichaam.”

Aanmelden door te mailen naar: info@zienbyeva.nl of QR

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie