Op de Infomarkt konden bezoekers informatie inwinnen over diverse zorg en welzijn organisaties.
Op de Infomarkt konden bezoekers informatie inwinnen over diverse zorg en welzijn organisaties. Victor Verheijen

Infomarkt over zorg en welzijn goed bezocht

20 november 2023 om 14:00 Zorg

OUDERKERK Afgelopen woensdag 15 november organiseerde stichting Coherente in het dienstencentrum in Ouderkerk een infomarkt over de zorg en welzijn in het dorp. Hierbij waren een aantal organisaties die geïnteresseerde bezoekers informeerden over wat zij kunnen bieden aan zorg voor ouderen.

Van De Zonnebloem tot het Rode Kruis, en van Eigen Haard tot de Regenboog Groep. In totaal waren er dertien organisaties die een eigen kraampje hadden uitgestald in het dienstencentrum, voorzien van flyers en vriendelijke medewerkers om met name oudere bezoekers te informeren over wat ze kunnen aanbieden aan zorg die zijn nodig hebben. 

ZORG NIET ALTIJD GOED TE VINDEN

“We hebben het georganiseerd om de mensen een beter beeld te geven van wat er te krijgen is aan zorg. Van Coherente en De Zonnebloem hebben de mensen ook wel gehoord, maar van de andere organisaties is er een stuk minder bekend. Daardoor lopen mensen hulp en behoeftes mis”, vertelt Elvera Tetenburg, coördinator vrijwillige inzet van Coherente. “Het plan om dit te doen staat al een hele tijd maar vanwege corona is het al een paar keer uitgesteld. We merken dat mensen vragen hebben, over wat makkelijk te vinden zou moeten zijn, maar wat het in veel gevallen niet altijd is.”

Afgelopen september is een soortgelijke infomarkt over zorg en welzijn al in Duivendrecht georganiseerd, waarna het nu toch ook in Ouderkerk plaats vond. Als het aan Elvera ligt worden dit soort informatiemarkten vaker georganiseerd, zodat mensen weten wat er aan hulp te krijgen is. “Het ligt ook aan de opkomst. Hoeveel er vandaag geweest zijn durf ik niet te zeggen, maar er is een goede doorloop aan mensen. Het toont aan dat er toch een aantal bewoners geïnteresseerd zijn in wat er voor hun te krijgen is.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Diverse organisaties waren aanwezig op de markt. Foto: Victor Verheijen 

INITIATIEVEN

De middag is georganiseerd door Coherente, maar het is een idee van het GVO (gezamenlijk vrijwilligers overleg). Dat zijn een aantal organisaties dat zich bezig houden met vrijwilligers en ouderen, die overleggen wat voor dingen er spelen. Toen zij met het idee kwamen zijn er een aantal andere partijen bijgekomen die zich bij dit plan aansloten. “Als mensen ergens mee zitten moeten ze niet schromen om hulp te vragen. In Ouderkerk zijn een heleboel initiatieven waar hulp te vinden is. Ik merk dat mensen vaak te lang met de ziel onder hun arm blijven lopen, terwijl er zoals hier een bijeenkomst is waar ze terecht kunnen. Mensen moeten ons weten te vinden, maar ook de stap weten te zetten,” zegt Elvera. Het merendeel van de initiatieven die aanwezig waren zijn gericht op ouderen, maar ook voor andere doelgroepen zijn er organisaties. Zo was er ook een kraampje van de Regenboog Groep met het project Onder de Pannen, dat zich richt op daklozen. 

Vrijdag 24 november organiseert Coherente in het dienstencentrum van 13.30 tot 16.30 uur een middag over het Wmo, waar mensen terecht kunnen als ze behoefte hebben aan hulp zoals vervoer en hulp thuis. 

Victor Verheijen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie