Luuk de Vré kijkt uit over het Weitjespark -
Luuk de Vré kijkt uit over het Weitjespark - "kwaliteitsgroen" - in Duivendrecht Marion Kiewik

Politici in Ouder-Amstel: CDA. Samenwerken zit ons in het dna

27 september 2018 om 07:10 lokaal

Marion Kiewik

Bij de verkiezingen in maart werd het CDA de derde partij van de gemeente, na VVD en Ouder-Amstel Anders. Fractievoorzitter is Luuk de Vré.

Portret van Luuk de Vré

De Vré is getrouwd, heeft twee kinderen en twee kleinkinderen. Woont in Duivendrecht sinds 1987. Hij heeft een achtergrond als accountant, werkte tot 2014 bij KPMG en doet daar nog steeds klussen. Bij het CDA actief sinds 2013 ("gevraagd door toenmalig wethouder Brummelhuis") en vanaf 2014 fractievoorzitter. "Maatschappelijk actief was ik altijd al, zowel in Ouder-Amstel - Coherente, woningstichting - als Amsterdam, dus ik zie de verbanden tussen dorp en stad."

Hoe zie je de komende periode?

"Er komen nogal wat grote projecten op ons af: veel nieuwe woningen, verkeer, energietransitie. Daarom vind ik het van belang om serieus te investeren in regionale samenwerking. Als kleine gemeente móet je samenwerken met omringende gemeenten: Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer, Diemen. Over dergelijke grote onderwerpen spreek ik regelmatig met collega's uit CDA-fracties in de regio. We proberen elkaar te versterken. Dat is het voordeel als je van een landelijke partij bent - tegelijkertijd zijn we lokaal verankerd."

"We zien dat mensen hier niet kunnen blijven wonen omdat het te duur is. Het CDA maakt zich sterk voor veel extra woningen.Tegelijk moet de raad er kritisch op toezien dat het waardevolle groen behouden blijft. Met Amsterdam hebben we harde afspraken over de Amstelscheg gemaakt: die blijft groen. Het moet een mix zijn van huizen, groen, recreatie. Dit is een gebied waar veel mensen wonen én werken."

"Ook werkgelegenheid wil het CDA faciliteren, daar staan wij voor. En daar kunnen ontwikkelingen als de nieuwbouw van Post NL en die busterminal bij helpen - zo komt dat gebied langzaamaan tot leven. Dit past ook in de ontwikkeling van Ouder-Amstel als onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam. Onze gemeente ligt niet op een eiland, hè. Bij dat alles moeten we wel de financiën op orde hebben. Wij verlangen een sluitende begroting. We zullen het nu eenmaal moeten doen met het geld dat binnenkomt. En ja, dat betekent keuzes maken."

Wat vind jij speciaal van belang?

"Het sociale domein, dat raakt mij persoonlijk. Ook door mijn maatschappelijke ervaring. Iedereen moet kunnen meedoen, zelfs als je kwetsbaar ben." Er is momenteel een roep om de sociale werkplaatsen weer open te stellen voor mensen met een arbeidsbeperking… "De transitie naar het Werkbedrijf is goed gelukt. Maar de doelstellingen zijn niet behaald, in termen van aantallen mensen die naar werk zijn bemiddeld. Daarover heb ik vragen gesteld aan de wethouder. Je moet die mensen begeleiden. En de werkgevers verleiden. Ook hier speelt weer het belang van regionale samenwerking."

Hoe is dat georganiseerd?

"In het Werkbedrijf werken een aantal Amstellandse gemeenten samen. Het bestuur bestaat uit de wethouders van de betrokken gemeenten. Voor Ouder-Amstel is dat Axel Boomgaars. Hij is in het college verantwoordelijk voor participatie. Marian van der Weele doet jeugdzorg, en 'onze' Rineke Korrel is er voor ouderenzorg en WMO. In het sociale domein werken de partijen in de coalitie goed samen."

"Om te zorgen dat mensen niet tussen wal en schip raken, onderhouden we ook contact met sociale partners, welzijnsorganisaties, de kerken, instellingen voor maatschappelijk werk, artsen. En we hebben in de gemeente een 'adviesraad sociaal domein'. Die raad bestaat uit inwoners en werkers in de sector, die gevraagd en ongevraagd advies mogen geven. Wij zien erop toe dat elk voorstel van betekenis in het sociale domein wordt voorgelegd aan die adviesraad. Samenwerken zit het CDA in het dna."

Ook met de inwoners?

"Zeker! Op het gebied van burgerparticipatie kunnen we nog wel een slag maken. Ik hoop dat dit college het op een hoger niveau kan tillen. Waarmee ik niet wil zeggen dat je het iedereen naar de zin kunt maken. Maar we moeten het zo organiseren dat, wat de uitkomst ook is, iedereen zich in ieder geval serieus genomen voelt."

advertentie
advertentie