Afbeelding
Koen van Weel

Aanpak van misbruik van autoverhuur

23 april 2019 om 15:09 lokaal

DUIVENDRECHT De gemeente heeft op 17 april tijdelijk een autoverhuurbedrijf in Duivendrecht gesloten omdat bij dit bedrijf gehuurde auto's volgens de politie in verscheidene gevallen gebruikt zijn bij criminele activiteiten. De tijdelijke sluiting vond plaats in het kader van gezamenlijk optreden van politie en gemeente tegen ondermijnende activiteiten van criminelen die daarbij onder meer gebruikmaken van diensten van legale dienstverleners. Het is volgens de politie aantrekkelijk voor criminelen om anoniem in een gehuurde auto te rijden. Zo worden ze minder snel gekoppeld aan strafbare feiten. Uit zorgvuldig onderzoek bleek volgens de politie dat auto's die gehuurd waren bij het betrokken bedrijf gelinkt konden worden aan diverse misdrijven.

De huurauto's werden onder meer gelinkt aan het dealen van drugs, verboden wapenbezit, drugsdiefstallen en ernstige verkeersovertredingen en inbraken. Er is meerdere malen gesproken met de ondernemer om te zorgen voor wijzigingen in zijn bedrijfsvoering, bijvoorbeeld stoppen met aannemen van contante betalingen. Die gesprekken hebben niet geleid tot veranderingen en daarom is de burgemeester nu overgegaan tot de tijdelijke sluiting. De sloten zijn vervangen en het pand is verzegeld. De eigenaar heeft hieraan volgens de gemeente zijn volledige medewerking verleend.

Volgens burgemeester Joyce Langenacker is de inzet van gemeente en politie bedoeld om ondermijnende activiteiten voor het voetlicht te brengen. "De georganiseerde criminaliteit maakt gebruik van diensten van legale dienstverleners, producenten en de overheid. De criminele wereld verdient daar geld mee en investeert dat in de 'gewone' wereld. Zo ontstaat sluipend een vermenging van boven- en onderwereld. Dat ondermijnt en bedreigt onze samenleving en rechtsstaat. Het is dus heel belangrijk dat wij als overheid gezamenlijk optrekken om deze activiteiten een halt toe te roepen."

advertentie
advertentie