Rotonde Jacob van Ruisdaelweg
Rotonde Jacob van Ruisdaelweg Archief BDU

Groene entree van Ouderkerk

27 juni 2019 om 11:30 lokaal

OUDERKERK Ilan Stoelinga stuurde een stuk naar aanleiding van de recent gehouden verkeerstelling in zijn buurt.

Ilan Stoelinga

Als bewoner van de Jacob van Ruisdaelweg juich ik van harte toe dat het college, na jarenlange druk van vele insprekers en brievenschrijvers, in maart een parkeeronderzoek heeft laten uitvoeren naar de druk en de herkomst van de hier geplaatste auto's. We hebben als bewoners veel last van toeristen en zakenreizigers die gebruik maken van de goede verbinding met Schiphol en vaak wekenlang hun auto parkeren. De uitkomsten van het onderzoek zijn interessant en leiden tot ideeën over verschillende oplossingen. Echter, het gevaar is dat er met het rapport in de hand, gekozen wordt voor een lapmiddel dat niet de volledige problematiek in ogenschouw neemt. En dat zou zonde zijn.
Naast de parkeerproblemen speelt er immers veel meer. Onze buurt heeft te maken met de effecten van het centrumplan en de ideeën over een uitbreiding van de Jumbo. Ook gaan er stemmen op voor een grote fietsparkeerflat bij de bushalte en staat woningbouw gepland voor de groene weilanden rondom de Arena.

GROEI VANUIT AMSTERDAM De toekomst - de groei vanuit Amsterdam - houd je niet tegen, maar de vraag is hoe hiermee om te gaan. Hoe houden we ons dorp en onze buurt leefbaar voor ons nu, maar ook straks voor onze kinderen? Meer verstedelijking rondom Amsterdam... dus: meer vliegverkeer? Meer autoverkeer? Meer wegen, rails, bruggen, bussen en treinen? Maar ook zie je verschraling en minder verscheidenheid in horeca en winkelaanbod? Is dat wat we willen? Het groene, open en leefbare karakter van ons dorp aan de Amstel is het waard om te behouden, maar staat steeds meer onder druk. Zozeer, dat we kunnen niet volstaan met het reageren op incidenten.

OVERKOEPELENDE VISIE Met klem wil ik de gemeente voor houden kijk en werk vanuit 'the big picture': een overkoepelende visie. Een plan over hoe Ouderkerk écht kan meebewegen en waarin alle ontwikkelingen als geheel worden gezien en in relatie met elkaar. Een aanpak die ons als bewoners een perspectief biedt. Dat helder maakt hoe ons deel van Ouderkerk de Groene Entree van het dorp kan worden. Een groene toegang naar al het moois van Ouderkerk. Om trots op te zijn: de poort naar ons dorp.

SAMEN Zo'n integraal plan - een toekomstvisie voor Ouderkerk - maak je sámen. Ván bewoners en mét bewoners. Een plan derhalve waarbij de gemeente qua inhoud zo veel mogelijk op de achtergrond blijft en slechts de ideeën en stemmen faciliteert die onder de bewoners - de experts in dit verhaal - alom aanwezig zijn. Het klinkt bijna als een contradictio in terminis: gemeente Ouder-Amstel in een bescheiden rol als regisseur van een integraal gesprek. Durven ze dat?

advertentie
advertentie