Paul Cramer zet zich al jaren in voor de jeugd: eerst bij de Jeugdraad en nu voor CTO'70 voetbal.
Paul Cramer zet zich al jaren in voor de jeugd: eerst bij de Jeugdraad en nu voor CTO'70 voetbal. Naomi Heidinga

De hoogtijdagen van De Meidoorn

10 juli 2019 om 12:46 lokaal

DUIVENDRECHT Voorheen voorzitter van Jeugdraad Duivendrecht en nu jeugdvoorzitter bij CTO'70 voetbal: Paul Cramer zet zich al jaren in voor de jeugd. Waarom, wil Gert Jan Baerents weten. "Omdat kinderen eerlijk en dankbaar zijn." En hij weet niet beter. Vanaf zijn dertiende zet hij zich in voor de jeugd. Eerst voor De Meidoorn, later voor CTO'70 voetbal.

Op zijn dertiende werd Paul Cramer gevraagd om te komen helpen bij De Meidoorn, het jeugdhuis van Duivendrecht. Bedoeld voor kinderen van zes tot zestien jaar. "Dat was een enorme eer. Natuurlijk wilde ik helpen in het jeugdhuis. Vanaf mijn zesde ging ik naar het jeugdhuis, ik heb geen kerstweek gemist. We deden van alles: knutselen, een speurtocht, en maakten uitjes. De Meidoorn was een begrip. In eerste instantie mocht ik helpen met klusjes. Schoonmaken, oud papier halen. Later werd ik voorzitter. Dat heb ik van 1990 tot 2003 gedaan."

Hoe is de Jeugdraad ontstaan?

"In de jaren zestig groeide het aantal inwoners van Duivendrecht. Eerst waren er katholieke en protestante hobbyclubs. Vanwege de groei van het aantal inwoners (met kinderen) en de secularisatie is vanuit de hobbyclubs de Jeugdraad Duivendrecht ontstaan. Dat was in 1970. De toenmalig voorzitter, Wil te Beek, vond dat de jeugd een eigen plek nodig had. Dat werd De Meidoorn, een voormalige kleuterschool."

Wat maakt de Jeugdraad zo bijzonder?

"We deden alles zelf. De Meidoorn werd eigenhandig opgeknapt. We kregen wel wat subsidie van de gemeente, maar deze viel weg tegen de huur. Dus als we iets leuks wilden doen, moesten we daar zelf geld voor bij elkaar zien te sprokkelen. Daarom werden bijvoorbeeld rond kerst cyclamen en kerststerren verkocht. Dat leverde geld op voor de activiteiten gedurende het jaar. Mensen kochten een plant bij ons en gaven deze vervolgens weer terug, zodat we deze opnieuw konden verkopen. Omdat ze wisten dat het geld direct ten goede kwam aan hun kind. Voor slechts 2,50 gulden (en later euro) kon je als kind een dag meedoen aan een activiteit. Zwemmen, schaatsen, knutselen of meedoen aan een cursus. Ook gingen we met ruim honderd kinderen naar de Efteling of Artis. We mochten bussen of taxibusjes gebruiken van ondernemers, of hun aanhanger lenen voor de oud papieractie. Ouders bleven spontaan als ze zagen dat er hulp nodig was."

Waarom bestaat de Jeugdraad niet meer?

"Dat heeft verschillende oorzaken. We hadden een tekort aan vrijwilligers. Op één of andere manier was de drempel om vrijwilliger bij ons te worden hoog. Misschien omdat we niet zomaar iedereen toelieten: roken en drinken was in het bijzijn van de kinderen bijvoorbeeld niet toegestaan. De jeugd kreeg andere interesses en is misschien ook verwend. Wij waren tevreden met weinig, terwijl veel jongeren nu gaan werken. De groep tot elf jaar vond het knutselen nog wel leuk, evenals het doen van een fotospeurtocht in de winter. Maar de oudere jeugd wisten we niet te bereiken. In 2007 heeft het Coherente het van ons overgenomen. Zij zijn van mening dat alles op straat moet gebeuren. Er is afscheid genomen van De Meidoorn en ook discotheek Bon Vivant moest dicht. Dat vond men een donker hol dat niet voldeed aan de regels. Terwijl die discotheek een groot succes was: er kwamen zelfs jongeren uit Hoofddorp hier naartoe. Van ouders van 13- en 14-jarigen hoor ik nog wel eens dat ze het jammer vinden dat De Meidoorn er niet meer is. Vooral tussen kerst en Oud en Nieuw lopen jongeren hier met hun ziel onder hun arm."

Sindsdien ben je betrokken bij de voetbal?

"Ik was daarvoor al jeugdleider. Nu ben ik voorzitter van de jeugdafdeling. En daarnaast ben ik keeperstrainer, ook bij de senioren. Iedereen kan voetbaltrainer worden, maar een keeperstrainer moet een beetje gek zijn. Net zo gek als de keepers zelf."

Wat voor club is CTO'70?

"We zijn een kleine club, met een heel gemêleerd ledenbestand. Dat is het leuke aan deze vereniging, alles loopt hier rond. We doen alles zelf. Ook voor deze club geldt dat het lastig is om vrijwilligers te vinden. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat de senioren op maandag het onderhoud doen. Maar we leven in een consumptiemaatschappij: mensen betalen contributie en verwachten dat voor dat bedrag alles geregeld wordt. Maar zo werkt het niet, een club maak je met z'n allen. Voor jeugdleden geldt dat ouders per seizoen zich 10 uur moeten inzetten voor de club. Behalve als ze al op een andere manier actief zijn, als trainer of scheidsrechter bijvoorbeeld. Komt iemand niet opdagen voor de kantinedienst? Dan krijgt het jeugdlid een gele kaart. Bij drie gele kaarten vlieg je eruit. Bij 95 procent van de leden werkt dit systeem goed, 5 procent komt nooit opdagen. De tijd dat je alleen je kind komt afzetten, is voorbij. We verwachten betrokkenheid." De club viert volgend jaar het 100-jarig bestaan.

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Pim van Coeverden, hij was vroeger betrokken bij het jeugdhonk Phoenix in Ouderkerk. Hij heeft vast mooie verhalen uit die tijd."

Naomi Heidinga

advertentie
advertentie