Het waren legendarische avonden met Herman Brood en de Wild Romance
Het waren legendarische avonden met Herman Brood en de Wild Romance Naomi Heidinga

Leven na Phoenix & KURK: terugkijken naar legendarische avonden en acties

17 juli 2019 om 07:00 lokaal

OUDERKERK Van Paul Cramer, actief voor de jeugd in Duivendrecht, naar Pim van Coeverden die zich jaren inzette voor jongerensoos Phoenix. Bekend om z'n legendarische feesten met onder meer optredens van Herman Brood en Wild Romance. Met minstens zoveel passie zette Pim zich in voor de rommelmarkt KURK.

Volgens Paul zijn er genoeg verhalen te vertellen over de jongerensoos. In Ouderkerk wordt met weemoed teruggedacht aan de hoogtijdagen van het jeugdhuis. "Vooral door mensen van mijn leeftijd," aldus Pim. "Maar er waren ook avonden dat we met z'n drieën zaten te wachten tot er iemand kwam." Phoenix werd gerund door vrienden. "Dat werden we op een gegeven moment. Vrijdag gingen we open. Dan was het eerst schoonmaken voor we los konden voor het weekend." Alles werd door vrijwilligers gedaan. Het jongerenwerk bestond nog niet. "We bouwden zelf een bar, zorgden voor een programmering, maakten posters. Jongeren die vervelend waren bij de deur probeerde ik in het bestuur te krijgen, of ze op een andere manier mee te laten doen."

Wie kwamen naar Phoenix? "Heel doorsnee jongeren. Soms mocht hun kleine broertje of zusje mee. Dat was geen probleem, zolang het maar van hun ouders mocht. We waren destijds niet zo streng. Vanaf je zestiende mocht je aan het bier. Dat was niet lastig om te handhaven, we kenden iedereen. Bij Phoenix kwamen jongeren die wel van een feestje hielden. Zonder jeugdhonk hadden ze in groepjes op straat gehangen en op die manier wellicht overlast veroorzaakt."

Hoe kregen jullie Herman Brood naar Ouderkerk? "Hij speelde bij ons wanneer een optreden elders was afgezegd. Hij vond het altijd leuk om bij ons te spelen. Het was lekker dichtbij en wij kookten een maaltijd voor hem. Het was voor zijn manager altijd lastig om op tijd te zijn. Hij moest eerst Herman 'vangen' in de stad en dan naar ons toe brengen. De band stond dan al klaar. Dan poetsten wij de verf van hem af, nam hij zijn 'medicijnen' in en ging het podium op. De zaal was altijd strak uitverkocht. Dat waren legendarische avonden voor Phoenix. Herman was een heel aardige man. Ik ben zelfs uitgenodigd voor zijn vijftigste verjaardag."

Wat heeft Phoenix jou gebracht? "Jongerenwerk is altijd zinvol, voor beide partijen. Ik heb er veel van geleerd. Mensen inschatten, jongeren motiveren. Die vaardigheden kwamen van pas in mijn werk."

Van Phoenix stapte je over naar KURK? "Tot mijn 32ste heb ik me ingezet voor Phoenix en heb daarnaast geholpen bij KURK. Dat deed ik vanaf mijn negende. Ik ben bij KURK jaren penningmeester geweest. KURK ging me echt aan het hart. De rommelmarkt bestond sinds 1972. Daarnaast werd papier ingezameld, en landbouwplastic. De opbrengst kwam ten goede aan goede doelen. Naast landelijke organisaties werden lokale instellingen als sportclubs gesteund. Een tijdlang was de papierhandel heel lucratief. Eens per maand haalden we papier op, en kregen daarvoor 20 cent per kilo. Met zo'n 26 ton aan papier liepen de opbrengsten aardig op. Daar konden we veel mee doen. Op een gegeven moment is de papierinzameling naar verenigingen gegaan. Ons vrijwilligersbestand verouderde, het was op een gegeven moment voor ons niet meer te doen."

En de rommelmarkt? "KURK begon op 't Kampje, daarna verhuisden we naar het Kerkplein. Tot dat niet meer paste: de vrachtwagens konden er niet meer keren. Vervolgens hebben we nog een aantal jaar op de Wethouder Koolhaasweg gestaan. In 2018 zijn we ermee gestopt. Het was qua vrijwilligers- en regelwerk niet meer te doen. Toen we van de gemeente het papierwerk binnenkregen voor het aanvragen van de vergunning, een pak van 60 vellen en nog 20 A4'tjes aan vragenlijst, hadden we er geen zin meer in. Helemaal niet omdat in een gesprek met de gemeente over de vergunning iemand tegenover ons zat die niet eens wist wat KURK was. Terwijl we meer dan veertig jaar hebben bestaan."

En nu, wat is er voor in de plaats gekomen? "Ik doe nu even helemaal niets naast mijn baan. Ik heb alle tijd om het voetbal van mijn zoontje te volgen, hij is elf en zit bij het eerste. Het is nu aan anderen om dingen op te pakken. Misschien komt het later wel weer. Het moet dan wel iets zijn waar iedereen iets aan heeft. Zoals eerder het jongerenwerk of de recycling."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? "Martijn Drieman, van Coherente. Hij doet nu het jongerenwerk. Dat is nogal veranderd ten opzichte van vroeger. Ik ben benieuwd: wat houdt het nu in?"

Naomi Heidinga

Lees ook het vorige kettinggesprek: De hoogtijdagen van De Meidoorn.

advertentie
advertentie