Rick Oliemans is voorzitter van Stichting Amstelbad.
Rick Oliemans is voorzitter van Stichting Amstelbad. Naomi Heidinga

Hoogtijdagen voor het Amstelbad

29 juli 2019 om 11:30 Maatschappelijk

OUDERKERK Het is zomervakantie. In Ouderkerk is het stil op straat. Niet alleen vanwege de tropische hitte: veel inwoners hebben het dorp ingeruild voor een vakantieadres. Op één plek is het echter een drukte van belang. Het zijn hoogtijdagen voor het Amstelbad. Dankzij de inzet van vrijwilligers en medewerkers kunnen de mensen die nog niet zijn vertrokken, verkoeling en plezier vinden in het zwembad.

25 jaar lang was het een gemeentebad. Een jaar langer, dus nu 26 jaar, wordt het bad gerund door vrijwilligers. Voorzitter Rick Oliemans is er trots op. "We hebben zo'n 180 vrijwilligers. De meeste daarvan hebben we nodig voor de kassa. Per dienst zijn dit twee vrijwilligers. De dag is verdeeld over drie diensten, en we zijn zeven dagen in de week open. Dat tikt aan." Daarnaast doet de groengroep elke woensdag het groenonderhoud. "Ook het onderhoud van het meubilair wordt hierin meegenomen. In de groengroep zitten vooral mannen, voor de kassa is 90 procent van de vrijwilligers vrouw."

Het Amstelbad wordt gerund door een stichtingsbestuur, waarvan Rick voorzitter is. "Als stichting huren we personeel in, zoals badmeesters en instructeurs." 's Ochtends wordt zwemles gegeven in het bad. "Om 7 uur, als het bad open gaat, komen de eerste mensen baantjes zwemmen. Er is een groepje Ouderkerkers die dat elke dag doet."

In de vakantieperiode komen ook veel mensen van buiten Ouderkerk naar het bad. "Naast abonnementhouders, wat voornamelijk Ouderkerkers zijn, verkopen we veel dagkaartjes aan mensen uit bijvoorbeeld Amstelveen en Amsterdam Zuidoost."

Vanwege de hitte zijn de afgelopen dagen druk geweest. "We hadden zo'n 1700 tot 1800 mensen in het bad. Dat terwijl het zonder wind hier best warm wordt. Ondanks de drukte zijn er nooit problemen. Natuurlijk zijn er weleens futiliteiten, maar dat lossen we direct op. Het is hier heel gemoedelijk, vooral gezinnen en opa's en oma's met kleinkinderen komen naar ons bad. Jongeren kiezen eerder voor de Ouderkerkerplas. We hebben natuurlijk geen grote glijbanen of harde muziek." De overlast die gepaard kan gaan met 'stoerdoenerij' blijft zo achterwege.

Rick kent inmiddels zijn vaste gasten. Tijdens het interview wordt hij door iedereen begroet. Een jongetje komt vertellen dat hij zijn zusje kwijt is, maar even later heeft hij haar gevonden. Rick luistert geduldig. "Ik ben Amsterdammer, maar mijn vader woont hier al 42 jaar. Tot vijf jaar geleden was ik hier nog nooit geweest." Hij is nu 2,5 jaar voorzitter, maar begon aan de kassa. Zo'n beetje elke dag is hij bij het bad te vinden. "Het Amstelbad is mijn kindje. Met de brommer ben ik er zo: ik woon hier maar 3 minuten vandaan."

Hij is zeer betrokken bij het bad, net als andere vrijwilligers. "Het Amstelbad hoort bij Ouderkerk." Daarom is het niet moeilijk om vrijwilligers te vinden. "De vrijwilligers zijn onderverdeeld in groepen. Elke groep heeft een coördinator, die de mensen inplant. Als er een keer iemand niet kan, wordt dat makkelijk onderling geregeld."

Het is niet alleen het managen van het zwembad. In en om het bad vinden meer activiteiten plaats. Er is een midgetgolfbaan en er wordt gebeachvolleybald door NEA. De nieuwste aanwinsten zijn een panna- en trampolineveld. Ook kunnen er feesten worden gegeven bij het zwembad. "Het bad is te huren voor feesten en partijen. Je kunt hier zelfs overnachten. Het Kofschip en de Hekmanschool maken hier al gebruik van. Bij het afscheid van de groep achters blijven ze hier overnachten. Ze mogen dan tot 23 uur gebruik maken van het bad, wij zorgen voor toezicht."

Het gaat goed met het bad. Desondanks blijft de financiële situatie altijd een zorg. "We moesten onlangs de regelkast van de machinekamer vervangen. Kosten: 35 duizend euro. In 2022 moet vanwege nieuwe veiligheidseisen onze chlooropslag vervangen worden. Dat kost 33 duizend euro. En het grote buitenbad moet worden geschilderd. Ook dat kost 30 duizend euro." De kosten voor het onderhoud worden in een meerjaren onderhoudsplan inzichtelijk gemaakt. "De ene keer kunnen we als organisatie de broek heel houden – zoals dat heet – en in andere jaren kunnen we wat reserves opbouwen voor het onderhoud. Vorig jaar was een erg goed jaar, we hebben toen drie maanden mooi weer gehad. Maar dat is niet altijd zo."

Daarom is het goed kijken naar mogelijkheden om geld bij elkaar te sprokkelen. "We hebben onze inkomsten van het bad en de verhuur, bijvoorbeeld van De Snippen. Daarnaast krijgen we subsidie en hebben we donateurs. Verder kijken we naar mogelijkheden om fondsen aan te spreken. De trampolines en het pannaveldje zijn betaald met een bijdrage vanuit het Schipholfonds, de rode glijbaan bij het kinderbad uit het Rabofonds. Onze penningmeester is heel goed in het vinden en aanschrijven van deze fondsen." Dat gezegd hebbende, het Amstelbad kan alleen voortbestaan dankzij de inzet van zoveel vrijwilligers. "Ik heb weleens uitgerekend hoeveel het zou kosten als je alles met personeel zou moeten doen. Dat zou commercieel gezien niet uit kunnen." Kijk voor meer informatie over het Amstelbad op www.amstelbad.nl. Interesse in het huren van het Amstelbad voor een kinderfeestje of bedrijfsfeest? Neem contact op met Rick via info@amstelbad.nl.

Achter de kassa, de coördinatie van het personeel, een nieuwe vlag ophangen: de voorzitter is er maar druk mee.
advertentie
advertentie