Wandpaneel in het AEB
Wandpaneel in het AEB Dorothee Klopper

Restafval huishoudens wordt wel opgehaald

29 juli 2019 om 14:30 Natuur en milieu

OUDER-AMSTEL De afgelopen dagen is er in de media het nodige gepubliceerd over de situatie rond het Afval Energiebedrijf Amsterdam (AEB). Het bedrijf heeft problemen met achterstallig onderhoud en veiligheid. Daarom zijn vier van de zes productielijnen tijdelijk stilgelegd.

HUISHOUDELIJK AFVAL Wat zijn de gevolgen voor Ouder-Amstel? Het restafval van huishoudens wordt gewoon opgehaald en verwerkt. De gemeente houdt de verwerking van het afval uit de openbare ruimte en de stromen van de milieudepots nauwlettend in de gaten. Verder is Ouder-Amstel aangesloten bij de regionale noodplannen. Op dit moment is inzet van een noodplan niet aan de orde.

BEDRIJFSAFVAL Wat zijn de gevolgen voor bedrijven in Ouder-Amstel? Voor de afvalverwerking van de bedrijven is de situatie iets anders. De leden van de Vereniging Afvalbedrijven (VA) rijden afval naar opslagplaatsen en andere vuilverbrandingscentrales. Dit zorgt voor extra logistieke planning en veel reistijd. De leden van VA halen het bedrijfsafval op en brengen dat nu naar andere locaties dan AEB. VA meent dat de compensatie hiervoor onvoldoende is. Met hulp van het Ministerie en de Omgevingsdienst is een voorlopige stortlocatie in Flevoland gevonden en operationeel. Hiermee kan het inzamelen van bedrijfsafval doorgang vinden.

VERSCHERPT TOEZICHT Het AEB staat door achterstallig onderhoud sinds begin vorig jaar onder verscherpt toezicht van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. De Omgevingsdienst ziet namens de Provincie toe op de veiligheid in en om de fabriek. Sindsdien is het bedrijf aan het werk met een set maatregelen om de veiligheid in de fabriek op orde te krijgen. Het AEB is hierin onvoldoende geslaagd. Hierdoor had zij geen grip op de veiligheid in de fabriek. Om de veiligheid van de medewerkers weer te kunnen garanderen, draait de fabriek nu op een derde van de gebruikelijke capaciteit.

AFSPRAKEN OVER FINANCIERING Inmiddels hebben AEB, de gemeente Amsterdam en het consortium van banken overeenstemming bereikt over financiering. Er is afgesproken dat de komende tijd verschillende scenario's worden onderzocht en uitgewerkt met het oog op een betrouwbare, stabiele en voorspelbare dienstverlening. De gemeente Ouder-Amstel heeft dagelijks overleg over de stand van zaken en het inzetten van een noodscenario.

advertentie
advertentie