Bewoners bediscussiëren in groepjes de conceptvisie Toerisme. Plaats van handeling: Watersportvereniging Ouderkerkerplas
Bewoners bediscussiëren in groepjes de conceptvisie Toerisme. Plaats van handeling: Watersportvereniging Ouderkerkerplas Marion Kiewik

"Toerisme geen doel op zich"

4 september 2019 om 11:30 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Met uitzicht op de Ouderkerkerplas discussieerde een dertigtal inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van culturele instellingen afgelopen maandagavond over een door de gemeente te ontwikkelen visie op Toerisme en Recreatie voor Ouder-Amstel. Een staaltje burgerparticipatie.

Marion Kiewik

“Gaan we de exploitatie van bierfietsen faciliteren?” Die vraag zou tot ons kunnen komen nu Amsterdam volloopt en het toerisme probeert te spreiden naar de regio, zo legde wethouder Toerisme, Marian van der Weele, uit in haar introductie. Het is maar een voorbeeld, maar op dit moment heeft de gemeente er geen antwoord op. En zo zijn er meer wensen, onder andere voortkomend uit ons eigen Platform Toerisme: fietsenstallingen, aanlegplaatsen voor boten, toerisme in centrum Ouderkerk. “Om die te kunnen beoordelen, hebben we kaders nodig.”

VISIE “Het opstellen van een visie is een zoektocht naar balans: wat is goed voor de inwoners, hoe kunnen we bestaande voorzieningen versterken en laten profiteren, levendigheid behouden. Maar ook: wat willen we hier juist níet.” Waarbij burgemeester Joyce Langenacker, ook aanwezig, benadrukte dat samenwerking en samenhang met buurgemeenten wordt gezocht, bijvoorbeeld via Groengebied Amstelland.

DEELGEBIEDEN ZKA Leisure Consultants, adviesbureau in de vrijetijdseconomie, werd ingeschakeld om een conceptvisie te helpen opstellen. En om die nu aan de inwoners voor te leggen. Om de diversiteit aan te geven werd de gemeente opgesplitst in vier gebieden: Ouderkerk aan de Amstel, ‘kleinschalige toeristische kern met erfgoed’; (Amsterdam-)Duivendrecht & De Nieuwe Kern, ‘woonkern met o.a. grootschalige toeristische mogelijkheden’; Amstel/Amstelscheg met Ouderkerkerplas, ‘de groenblauwe verbinder van de gemeente’, en de Ronde Hoep, ‘de oase van rust’. “Het aantrekken van toeristen is geen doel op zich.”

IDEEËN In groepjes gingen de inwoners aan de slag om deze denkbeelden te becommentariëren en van eigen suggesties te voorzien, met de blik op het jaar 2035. Zomaar enkele van de ideeën die over de vier tafels vlogen: Maak een groene verbinding over/onder de A2 tussen De Nieuwe Kern en de Amstelscheg (Groot-Duivendrechtse Polder). Benadruk het belang van de Rijksstraatweg in Duivendrecht als Napoleontische route. Richt het centrum van Ouderkerk meer naar het water. Leg een wandelpad dwars door de Ronde Hoep. Ontmoedig ongewenst toerisme.

VOLGENDE STAP Al deze inbreng wordt verwerkt in een rapport. Dat gaat als bijlage bij de conceptvisie naar de raad. Ook de deelnemers aan de discussie krijgen het verslag. En natuurlijk kunnen inwoners te zijner tijd inspreken. Waarna vanuit het publiek nog de vraag kwam wat er gebeurt met ‘laaghangend fruit’, “want we moeten niet met alles wachten tot 2035.” Dat is ook niet de bedoeling volgens ZKA. “Wanneer de visie er is, volgt daaruit een uitvoeringsprogramma. En in dat stadium kun je concreter duiden wat laaghangend fruit is.”

advertentie
advertentie