Daphne heeft haar droom verwezenlijkt: een eigen dansschool.
Daphne heeft haar droom verwezenlijkt: een eigen dansschool. Naomi Heidinga

Dansje voor het slapen gaan

5 september 2019 om 07:00 Mensen

DUIVENDRECHT Daphne Kist is het gezicht van Dance Centre Duivendrecht. Ze verzorgt lessen in diverse dansstijlen, voor kinderen in verschillende leeftijden. Haar eigen dansschool beginnen was altijd haar droom. Helen Kuin wil weten: waarom wilde je zo graag je eigen dansschool?

Naomi Heidinga

Op mijn vierde ben ik begonnen met dansen," vertelt Daphne. "Vroeger danste ik thuis, voor de spiegel. Deed ik pasjes na. Toen mijn ouders me een keer mee namen naar het winkelcentrum, waar een demonstratie door een dansgroep werd gegeven, wist ik het zeker: dit wil ik ook. Allerlei stijlen heb ik gedaan: ballet, jazzballet en streetdance. Alles behalve stijldansen."

In groep acht mocht ze een snuffelstage doen bij haar dansschool. "Ik mocht helpen lesgeven. Vanaf dat moment hielp ik regelmatig bij de danslessen. Daarmee was mijn toekomst bepaald: ik wilde danslerares worden. Sinds mijn zestiende geef ik les, en verzorg ik dansworkshops."

Inmiddels is ze 31 en heeft ze haar eigen dansschool. Ze geeft les op woensdag- en vrijdagmiddag, en heeft een onderkomen gevonden in O.B.S. De Grote Beer in Duivendrecht. "Na de zomer begin ik tevens met lessen op de zaterdagochtend."

Wat voor lessen geef je?

"Kleuterballet en -dans, clipdance, streetdance, en moderne/musical dans. Daarnaast is er een speciale dansgroep voor alleen jongens: boy's only. Na de zomer begin ik met moderne dans en kleuterballet. Eén van de dansstijlen is pamperdance: hierbij leren kinderen van 2 tot 4 jaar spelenderwijs ritmisch bewegen en dansen op vrolijke muziek. Ouders mogen hierbij meedoen."

Geef je ook les aan volwassenen?

"Nee, nog niet. Maar het lijkt me wel leuk. Als er genoeg animo voor is, wil ik het zeker oppakken. Een soort MamaDance bijvoorbeeld, waarbij dansbewegingen worden afgewisseld met aerobics. Een dansworkout als het ware, op hits uit de jaren tachtig en negentig. Dat lijkt me wel wat!"

Dans je zelf ook, buiten de lessen?

"Ik dans elke dag. Ik beperk het wel tot thuis of hier in de dansschool. Het gaat automatisch, ik doe een dansje bij het opvouwen van de was of voor het slapen gaan."

Wat betekent dansen voor jou?

"Ik beleef er enorm veel plezier aan. Het is een manier om mezelf te uiten. Ik kan me helemaal verliezen in het dansen. Dat plezier wil ik ook overdragen op de kinderen. Ik hoop dat het dansen hetzelfde voor hen gaat betekenen als voor mij."

Welke dansstijl spreekt je het meeste aan?

"Dat is een beetje afhankelijk van mijn bui. Streetdance heb ik jaren gedaan. Dat voelt heel vertrouwd, het is een stoere dansstijl. Maar ook moderne dans vind ik mooi. Dat is heel iets anders. Het is een dansvorm waarbij je techniek, expressie en gevoel combineert. Het is een grensverleggende en emotionele dans, waar je veel gevoel in kunt leggen. Iemand vol overgave zien dansen doet wat met me. Om dat te kunnen, moet je jezelf helemaal openstellen."

Je geeft les aan jonge kinderen. Hoe zorg je dat ze bij de les blijven?

"Dat kan soms best lastig zijn, al geef ik les aan lieve kinderen. De jonge meiden willen allemaal graag hun verhaal kwijt. Daarom begin ik de les met stickers plakken en geef ik elk kind even de kans om haar verhaal te doen. Daarna gaan we echt beginnen met de les. De pasjes leren we spelenderwijs aan. Het ene kind is dromerig, het andere heel aanwezig, maar allemaal pikken ze er wat van op. Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel ze dingen leren."

Kun je leven van de dansschool?

"Nee, op dit moment werk ik naast de dansschool bij een modezaak. Mijn droom is om er uiteindelijk wel van te kunnen leven. Daar heb ik het met mijn oude danslerares geregeld over gehad. Ze ontraadde me eigenlijk om hetzelfde als zij te doen: ze heeft zo'n 500 leerlingen en geeft meerdere lessen per dag. Van je passie je werk maken: bij sommige mensen gaat de liefde er dan een beetje van af. Maar ik doe niets liever dan dansen en geef graag meer lessen. Ik ben niet bang dat het me tegen gaat staan. Bovendien heb ik hulp van twee lieve vriendinnen: Rosa en Eva. Ze ondersteunen me en geven een aantal lessen. Dankzij hen konden de lessen, toen ik een tijd geleden behoorlijk ziek was, toch doorgaan. Twee weken lang kon ik geen les geven. De derde week nam Rosa het van me over. Bang dat mijn ziekte het einde zou betekenen voor mijn dansschool was ik niet: alle ouders waren heel medelevend."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Roshni Mahabier, ze verzorgt yogalessen in De Grote Beer. Ze straalt een soort van rust uit. Ik wil haar vragen: 'Waar haal je de rust en kalmte vandaan in je ziel, stem en lichaam?"

Nieuwe ketting Volgende week eerst een gesprek met de Hans Marinissen uit Ouderkerk. Om te voorkomen dat het Kettinggesprek te lang in één dorp blijft 'plakken', begint vanaf volgende week een nieuwe Ouderkerkse & Waverse ketting. De gesprekken zullen om en om in het Weekblad verschijnen.

advertentie
advertentie