Afbeelding
Naomi Heidinga

Meer groen, minder auto's en een overschot aan meeuwen

25 september 2019 om 15:00 Opinie

OUDERKERK Met een zweefmolen, babbelbox en diverse kraampjes hing er vrijdag een bijzondere sfeer op 't Kampje. Het had veel weg van een dorpsfeest, maar in plaats van dat het bier en de wijn rijkelijk vloeiden, vierde de democratie hoogtij. De werkgroep Centrumplan (met daarin betrokken burgers, ondernemers en de gemeente) wilde middels een ideeënmarkt erachter komen wat inwoners wensen qua toekomst voor onder meer 't Kampje. Een initiatief dat werd gewaardeerd, al vonden sommige het lastig op waarde te schatten. "Het lijkt wel een poppenkast."

Naomi Heidinga

De leden van de werkgroep waren vrijdag aanwezig in drie thematenten: 'Toekomstbestendig en Duurzaam', 'Functies en Beleving' en 'Authenticiteit en Historisch karakter'. Aan inwoners werd onder meer gevraagd hoe ze het historisch erfgoed waarderen. Wat mag of moet blijven? Daarnaast kon men via een vragenlijst antwoord geven op vragen als 'Wil je meer of minder horeca, woningen of winkelaanbod?' Daar kon men ook te kennen geven of het dorp aantrekkelijker moet worden voor toeristen en zo ja: voor welke toeristen dit zou moeten gebeuren.

Al snel werd duidelijk dat de meningen nogal verschillen. Volgens de één moeten auto's worden geweerd van 't Kampje (bijvoorbeeld door een parkeergarage onder het plein aan te leggen), de ander heeft niet zo'n last van de auto's. Sommigen willen een doorkijkje naar Beth Haim, anderen gruwelen bij het idee dat daarvoor bomen moeten wijken. De culinaire functie van het dorp uitbreiden en beter benutten staat tegenover de opvatting dat er niet meer horeca moet komen. Een supermarkt aan het plein, of juist op de plek van het gemeentehuis? Dat kan worden verplaatst naar een plek aan de rand van het dorp. Of wellicht is dat niet eens nodig, gaan sommigen nog een stapje verder, wanneer Ouder-Amstel samengaat met Amstelveen of Amsterdam? 'Teveel meeuwen' is met hoofdletters op één van de kaarten van het centrum geschreven. Het pontje meer laten varen, is te zien op één van de tekeningen gemaakt door een sneltekenaar. En waarom moet er überhaupt iets worden veranderd, het is toch goed zo?

"Iedereen redeneert vanuit zichzelf," aldus Ank, één van de vrijwilligers. "Het is jammer dat er zo geen verbondenheid ontstaat. Iedereen wil zijn eigen belangen verdedigen." Die belangen hangen samen met de afstand die men heeft van het centrum. Ank, die rond 't Kampje woont, ziet graag een groenere inrichting van het dorp. "Schoon, rust en natuur, dat zijn eigenschappen van het dorp die inwoners waarderen. Het zou mooi zijn als we die weten te versterken."

Lucas Teitsma vindt dat het plein wel een opknapbeurt kan gebruiken. Meer horeca is welkom, evenals betaalbare woningen. "Kleinschalige flatjes, met woningen die betaalbaar zijn voor jongeren en alleenstaanden." Hij maakt zich zorgen over de moeilijke situatie op de (lokale) woningmarkt, waardoor jongeren noodgedwongen moeten uitwijken naar andere gemeenten. Of zijn input zin heeft, vraagt hij zich af.

Aan de werkgroep de schone taak om alle input te verzamelen. Deze wordt meegenomen in een ambitiedocument dat samen met de gemeente wordt gemaakt. "De meest gehoorde en interessantste inbreng leggen we op een latere datum ook nog eens aan jullie voor," belooft de werkgroep op www.samenmakenweouder-amstel.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie