Afbeelding
Richard Korrel

Ouderkerkse boeren: 'Cijfers verdraaid, ten koste van ons'

1 oktober 2019 om 15:45 Natuur en milieu

OUDERKERK Een grote groep boeren vanuit het hele land zijn vanmorgen vroeg per trekker vertrokken naar Den Haag om te demonstreren. De boeren zijn boos op politici, media en activisten die volgens hen "de afgelopen jaren een negatief beeld over boeren hebben geschetst." Ook in onze regio deden boeren mee met de protestactie of hadden daar in ieder geval een mening over.

In Ouderkerk en De Ronde Hoep stonden vanmorgen uit solidariteit tractoren langs de kant van de weg van boeren die zelf niet aan de protestactie mee konden doen. Eén van die tractoren was van Richard Korrel uit Ouderkerk, die vanmorgen zelf ook vertrok richting Den Haag maar dan met de bus van de LTO, land en tuinbouworganisatie. "We zijn hier met ongeveer 20 agrariërs vanuit Ouderkerk, een deel daarvan kwam met de tractor. Om te laten zien dat we als groep eensgezind zijn dat we de onwetendheid van de politiek zat zijn. Waar cijfers verdraaid worden dat de landbouw de vervuiler is en de andere sectoren kunnen doorgaan en zelfs Schiphol zonder milieuvergunning mag door groeien en bloeien. Ten koste van ons."

De boeren zijn het politieke beleid helemaal zat, zo ook Richard. "Het beleid heeft op de gehele sector invloed en ook op ons bedrijf. Er word al jaren aan onze sector geknabbeld. En nu met het zogenaamde stikstofprobleem, is de sector weer de makkelijkste om naar te wijzen om te minderen. Dit was de druppel waar de sector van vond tot hier en niet verder!"

KRINGLOOPBEDRIJF Jacolien Hogenhout van Boerderij Geingenoegen in Abcoude zegt de ophef wel te begrijpen maar zelf niet mee te doen met de protestactie. "Wij zijn als klein boerenbedrijf in de breedste zin van het woord al een kringloopbedrijf, met eigen producten, eigen klanten, eigen energie, eigen voer et cetera. Wij denken dat wij zelf heel goed bezig zijn, al zegt de 'Kringloopwijzer' van niet. Dit is een initiatief van het LTO en vooral gericht op grote boerenbedrijven zonder weidegang en die veel voer aankopen. Als wij deze naar waarheid invullen dan komen wij daar helemaal niet hoog uit, terwijl wij geheel zelfvoorzienend zijn. Dat klopt natuurlijk niet, er wordt nu vooral naar de grote bedrijven gekeken. Terwijl kleine bedrijven met weidegang en die zelfvoorzienend zijn slecht scoren met de kringloopwijzer."

Volgens Jacolien moet er wel degelijk wat veranderen, in alle sectoren. "Het klopt gewoon niet. Niet alleen de boeren, maar ook alle andere sectoren moeten hun steentje bijdragen voor een beter klimaat. Maar ook de burger is aan zet. Zij kunnen helpen door bijvoorbeeld een wat duurder stukje lokaal vlees te kopen. De supermarkten hebben nu een monopoliepositie, zij zorgen voor kiloknallers en/of dat er goedkopere producten uit het buitenland  komen, dat is natuurlijk ook niet goed voor het klimaat." Haar zoon en dochter doen wel mee in het protest. "Zij zitten in over hun toekomst. De een wil het boerenbedrijf later overnemen, dat is dat natuurlijk heel onzeker door wat er nu allemaal gebeurd."

NEGATIEF BEELD De boeren demonstreren omdat ze boos zijn op de politiek, maar ook op de samenleving. "De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst. Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers; we hebben hart voor ons bedrijf", stellen ze op de speciaal opgerichte website www.agractie.nl. Verder werd gedemonstreerd onder meer tegen de gedwongen inkrimping van de veestapel, voor onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof en voor duidelijkheid over het landbouwbeleid op de lange termijn.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De blauw-wit-rood vlag staat voor 'Nederland op zijn kop'.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ook de Waver deed mee.
advertentie
advertentie