Afbeelding
Google Maps

Bouw Schoolweg akkoord

2 oktober 2019 om 07:00 Politiek

OUDER-AMSTEL Een dak boven je hoofd is een basisbehoefte. Logisch dat daar vaak wat over te doen is. Dus ook in gemeentelijke commissie- en raadsvergaderingen. Op 26 september stond ‘bestemmingsplan Schoolweg Kavel 1554’ op de agenda en was er een motie ‘vakantieverhuur’.

Marion Kiewik

SCHOOLWEG Bewoners van De Gijsbrecht zijn te hoop gelopen tegen plannen voor bebouwing van het schapenlandje waarop zij uitkijken. Eerder deze maand betoogden insprekers al dat hun vrije uitzicht en zon-inval zullen verdwijnen. En er zal wederzijds inkijk zijn. Het perceel heeft de bestemming ‘maatschappelijk’ en zou zich goed lenen voor een kinderboerderij. Nu al komen er vaak schoolkinderen, senioren, bewoners van Theresia en Ons Tweede Thuis en andere omwonenden van de dieren genieten. “Zorg voor dit laatste stukje onbebouwd groen,” bepleitten zij.

GROEN Het college echter is van mening dat de bouw van drie woningen wél in lijn is met de ruimtelijke visie, die uitgaat van “een losse wijze van verkaveling met veel groen.” Het plan is in overeenstemming met de bouwbepalingen en de grondeigenaar is de buren zelfs enigszins tegemoet gekomen. Uiteindelijk besluit de raad unaniem het ontwerpbestemmingsplan vast te stellen, zij het dat D66, GroenLinks en Natuurlijk Belang “met tegenzin” voor stemden vanwege de verdergaande “verstening”. Ouder-Amstel Anders was juist blij dat het plan uitgaat van “kleinschalig, dorps en groen”.

VAKANTIEVERHUUR Verbazing bij inwoners en afwijkend van wat in Amsterdam en Amstelveen is toegestaan. Dat constateerde de VVD na lezing van de spelregels rondom vakantieverhuur. Daarom riep de fractie het college op de regelgeving rondom vakantieverhuur aan te passen aan verordeningen die in voorbereiding zijn - met als basis de startnotitie Stimulering functioneren lokale woningmarkt uit april. “Vooral over de verhuur van je woning terwijl je er zelf niet bent, moet nu eindelijk duidelijkheid komen.”

OVERLAST Aanpassing van de regelgeving om 30-dagenverhuur mogelijk te maken vraagt tijd en geld, aldus wethouder De Reijke, “en dat is nu niet ingecalculeerd.” Maar zij is bereid om dit punt mee te nemen bij de volgende aanpassing van verordeningen. “Tot dat moment zullen we alleen handhaven op overlast. Wat we nu ook doen.”

advertentie
advertentie