Arnold Baetings kookt al twaalf jaar eens per maand voor senioren voor Coherente.
Arnold Baetings kookt al twaalf jaar eens per maand voor senioren voor Coherente. Naomi Heidinga

Arnold Baetings zoekt een opvolger

30 oktober 2019 om 07:00 Mensen

OUDERKERK Al twaalf jaar staat hij de laatste vrijdag van de maand in de keuken van het dienstencentrum: Arnold Baetings. Hij is kok voor Coherente en verzorgt het driegangendiner voor senioren. Hij is al een tijd op zoek naar een opvolger, maar die laat zich niet makkelijk vinden. Wie helpt hem uit de brand?

Vrijdagmiddag in de herfstvakantie. Het keuken- en restaurantteam heeft even pauze. Ze zijn bezig met de voorbereiding van het diner. De pompoen is gesneden, de tafels gedekt. Hij heeft kort de tijd voor het interview. Arnold staat inmiddels twaalf jaar in de keuken bij Coherente. "Ik heb het destijds overgenomen van een ouder stel. Zij redden het niet meer. Toen ik het overnam had ik een aantal voorwaarden. Een daarvan was dat het professioneler moest worden aangepakt. Je draagt toch de verantwoordelijkheid voor een groot aantal mensen."

DRIEGANGENMAALTIJD Elke laatste vrijdag van de maand komen zo'n zestig mensen genieten van een driegangenmaaltijd. "We hebben zeventig mensen op de lijst, maar zestig is echt het maximum. Anders komt de veiligheid in het geding: dan hebben we niet meer genoeg ruimte om tussen de tafels en de bar door te lopen."

Het zou mooi zijn als meerdere koks zich aanmelden, zodat er gerouleerd kan worden.

Het is een beetje behelpen in het dienstencentrum. "Het was eigenlijk niet dat de bedoeling dat hier gekookt zou worden." De kok moet zich daarom redden met een vierpits gasfornuis, een heteluchtoven en een inductieplaat. "De ruimte in de keuken is beperkt, er kan niets meer bij. Ik zou het anders hebben ingericht, maar we hebben het er mee te doen."

MENU Samen met zijn vrouw bedenkt hij het menu. Daarnaast moeten inkopen worden gedaan en vrijwilligers geregeld. Op vrijdag is hij van 14 uur 's middags tot 's avonds onder de pannen. "Twee jaar geleden heb ik een lelijke val gemaakt. Daardoor heb ik onder meer last van mijn rug. Het lukt me fysiek niet meer om zo lang in de keuken te staan."

Daarom is hij op zoek naar een opvolger. "Het liefst een (oud)kok die het over wil nemen. Het zou mooi zijn als meerdere koks zich aanmelden, zodat er gerouleerd kan worden." Mensen kunnen zich aanmelden bij Coherente. "Het zou zonde zijn wanneer we niemand kunnen vinden en we noodgedwongen moeten stoppen." De mensen genieten juist van het diner en de gezelligheid. "Ze krijgen niet alleen een heerlijke diner, maar genieten ook van het gezelschap."

advertentie
advertentie