Afbeelding
De Kleine Kerk

Muziekavond in De Kleine Kerk

4 november 2019 om 12:13 Podiumkunsten

DUIVENDRECHT In de Kleine Kerk, Rijksstraatweg 129, wordt donderdag 7 november om 20.00 uur een muziekavond 'Tussen jazz en klassiek' gehouden onder leiding van Lennart Bouwman.

In het midden van de vorige eeuw kwam bij enkele bekende jazzpianisten de gedachte op om melodieën uit de klassieke muziek te gaan gebruiken als thema's voor jazz-improvisaties. Zo ontstond een jazz-genre dat later 'The Third Stream' is gaan heten. De eerste die een opname daarvan maakt was jazz-virtuoos Art Tatum, gevolgd door Errol Garner en daarna vele anderen. Een scala van beroemde componisten fungeerde als leverancier, zoals Mozart, Beethoven, Liszt, Dvorák, en Ravel.
Maar bovenaan de lijst van voor jazz geschikt bevonden componisten staat J.S. Bach. Van hem is zoveel in jazzvorm gespeeld dat de muzikanten daar het gehele tweede deel van hun presentatie aan zullen besteden met pianisten als Oscar Peterson, John Lewis, Brad Mehldau en Louis van Dijk. Zij improviseerden op Bachs preludes, cantates en onderdelen van concerten. Vóór de pauze luistert het publiek naar onder meer Monty Alexander, Jacques Loussier, Louis van Dijk, Jason Moran, Pascal Wintz en Ramsey Lewis, met improvisaties over werk van andere componisten. Anders dan voorgaande jaren zullen er in plaats van fragmenten complete nummers te horen te zijn.
Entree: een vrijwillige bijdrage.

advertentie
advertentie