Vlnr: Ruud Siekerman, Bea Vega, Joyce Langenacker en Mieke Bonn.
Vlnr: Ruud Siekerman, Bea Vega, Joyce Langenacker en Mieke Bonn. Piet de Boer

'Monument' voor joodse inwoners

26 november 2019 om 14:00 Historie

OUDER-AMSTEL “Een boekwerk dat een leemte vult in de geschiedschrijving van onze gemeente.” Waarderende woorden van onze burgemeester bij de officiële doop onlangs van het boek ‘Joodse inwoners van Ouder-Amstel 1900-1950’ door Ruud Siekerman.

Marion Kiewik

MONUMENT Auteur Ruud Siekerman heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de joodse bewoners van onze gemeente. Met zijn werk geeft hij een gezicht aan al die mensen die tot dusver vrijwel onbekend waren. Siekerman: “Het lijkt alsof er in Ouder-Amstel nauwelijks joden hebben gewoond.” Meer dan honderd families bleken het te zijn die in de eerste helft van de 20e eeuw in onze gemeente hebben gewoond. Herinneringen aan hen leken te zijn uitgewist door de Tweede Wereldoorlog, maar Siekerman heeft die met zijn omvangrijke arbeid tot leven gewekt. Het boek is volgens een lezer “een monument voor deze mensen, die in veel gevallen jammerlijk aan hun einde zijn gekomen”.

INDRUKWEKKEND Burgemeester Joyce Langenacker noemde het resultaat van Siekerman’s monnikenwerk 'indrukwekkend'. Zij kondigde al aan dat de gemeente aan die meer dan tweehonderd joodse inwoners aandacht gaat besteden bij de viering van 75 jaar bevrijding, volgend jaar 4 en 5 mei.

OBA Het boek is een uitgave van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel en is verkrijgbaar in de boekhandel. Op woensdag 27 november om 11.00 uur presenteert Siekerman zelf zijn boek en beantwoordt hij vragen in de OBA Ouderkerk, Koningin Julianalaan 15.

Bij de foto: Vega en Bonn overleefden als kind de oorlog. Hoe, dat staat beschreven in het boek.

advertentie
advertentie