Afbeelding
Naomi Heidinga

Red 'n leven, leer reanimeren

15 december 2019 om 07:00 Zorg

OUDER-AMSTEL AED's helpen levens redden. De kans op overleving bij een hartstilstand wordt ermee vergroot. Op verschillende plaatsen in de gemeente hangen AED's, bijvoorbeeld bij sportverenigingen en in openbare gebouwen. Met de AED alleen red je het echter niet, er is altijd reanimatie nodig. Dat is niet alleen fysiek zwaar, maar kan ook emotioneel belastend zijn. Daarom benadrukt de gemeente het belang van reanimatiecursussen. "Dankzij de cursussen word je getraind in hoe te handelen, dat geeft op het moment zelf meer rust," aldus Barbara de Reijke, wethouder Gezondheid.

De wethouder is blij met het aantal AED's dat in de gemeente hangt. Maar ze waarschuwt voor schijnveiligheid. "Met alleen een AED ophangen red je het niet. Mensen moeten ook weten hoe ze deze moeten gebruiken. Bij een hartstilstand heb je te maken met verschillende aspecten. Allereerst moet je herkennen dat het om een hartstilstand gaat. Lastig daarbij is dat hartklachten bij mannen er anders uit kan zien, andere verschijnselen geeft, dan bij vrouwen. Heb je eenmaal vastgesteld dat het een hartstilstand betreft, dan moet je beginnen met reanimeren. En, indien voorradig, de AED gebruiken. Ook al spreekt de werking van de AED's voor zich, je wordt door het apparaat langs alle handelingen geleid, toch is elk apparaat weer anders. En tot slot is er de nazorg: hoe loopt het af met het slachtoffer, is de reanimatie goed gegaan? Aan dat laatste ontbreekt het nogal eens."

Een kwalijke zaak, vindt ze. "Vroeger werden reanimaties alleen door medici gedaan. Dit werd vervolgens uitgebreid naar brandweer en politie. Zij hebben echter hele protocollen voor het verlenen van hulp en naderhand wordt besproken hoe de reanimatie is verlopen. Dankzij apps als hartslag.nu zijn nu vaak burgers als eerste ter plaatse. Zij krijgen in veel gevallen geen terugkoppeling: niet over hoe het met het slachtoffer is afgelopen en ook niet over hoe de reanimatie is gegaan. Terwijl mensen dat wel graag zouden willen weten." De wethouder heeft daarom aan de burgemeester gevraagd of zij in de veiligheidsregio en landelijk aandacht kan besteden aan deze nazorg.

Leo Koninkx, beheerder van Bindelwijk, zat in het verleden bij de vrijwillige brandweer. In al die jaren heeft hij heel wat reanimaties meegemaakt. Vaak was de uitkomst niet positief voor het slachtoffer. "Tegen de tijd dat wij er waren met de auto, was er meestal al teveel tijd verstreken." Hij zit niet meer bij de brandweer, maar voert nog wel reanimaties uit. Hij is een van de mensen met de app op zijn telefoon. Wanneer iemand binnen een bepaalde straal van zijn woning een hartstilstand heeft, krijgt hij een berichtje. Dan is het zaak zo snel mogelijk naar het slachtoffer te gaan.

"Op een melding komen altijd meerdere mensen af, je bent nooit alleen. Via de app krijg je door waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt, zodat je deze op weg naar het slachtoffer mee kan nemen." Leo heeft dat niet nodig, in zijn auto heeft hij een AED liggen. Hij heeft het apparaat al een aantal keer gebruikt. "Onder meer in de sporthal." Hij is inmiddels ervaren, heeft geen moeite met het reanimeren. Ook niet wanneer het een dorpsgenoot betreft. "Op zo'n moment doe je wat je moet doen, soms herken je mensen niet eens." Via familie hoort hij vaak hoe het naderhand met het slachtoffer is gegaan. "Laatst was een reanimatie heel goed verlopen. Dat hoorde ik van de familie. Dat is fijn om te horen."

Ook al heeft hij geen moeite met het uitvoeren van reanimatie, toch is het altijd fijn wanneer de ambulancebroeders het over nemen. "Dan heb je de verantwoordelijkheid niet meer."

Hoe meer mensen leren reanimeren, hoe groter de kans dat iemand een hartstilstand overleeft. Er worden diverse reanimatiecursussen aangeboden, onder meer via de Hartstichting, het Rode Kruis en EHBO verenigingen. Informatie hierover vind je via: www.hartstichting.nl/reanimatie/leer-reanimeren/aanmelden-reanimatiecursus. Ook kan men via sportverenigingen en de lokale welzijnsorganisatie gratis of tegen een gereduceerd tarief een cursus volgen. Vrijwilligers en mantelzorgers kunnen zich voor een kosteloze deelname melden bij Coherente via https://coherente.nl/cursus-vrijwilligers.

advertentie
advertentie