Truus hanteert voor de gelegenheid een schroevendraaier.
Truus hanteert voor de gelegenheid een schroevendraaier. Naomi Heidinga

Apparaten gaan nog een ronde mee

10 februari 2020 om 14:04 Overig

OUDERKERK Het is zaterdag druk bij het Repaircafé in Bindelwijk. Van 10 tot 12 uur zijn vrijwilligers aanwezig om te kijken of ze kleding en apparaten een tweede leven kunnen geven, dankzij het uitvoeren van kleine reparaties. Er is zoveel belangstelling, dat de dame van de ontvangst om half twaalf mensen weg moet sturen. "Dat gaat niet meer lukken voor 12 uur."

Naomi Heidinga

Truus is een van de vrijwilligers. Ze is eigenlijk van de handvaardigheid: naaien, verstellen en breien. Maar nu staat ze met een schroevendraaier in haar hand. Op tafel ligt een lockmachine die het van het ene op het andere moment niet meer deed. "Ik denk te weten wat er aan de hand is," aldus Truus. "Ik had eenzelfde soort machine, die er ook opeens mee ophield. Het rubberen tandwiel was versleten. Vervangen ging niet, de onderdelen worden niet meer gemaakt, Ik vermoed dat het hier ook een versleten ring gaat." Ze gaat door met het openmaken van de machine. "Ik weet alleen wat van naai- en lockmachines," verklaart ze. Ze laat een zoom zien van haar jurk. "Deze is gemaakt met een lockmachine, de andere met een naaimachine."

Ze is toe aan het binnenste van de machine. Daar vindt ze het tandwiel, dat inderdaad kapot blijkt. "Deze is zelfs gebarsten. De ring is uitgedroogd, ondanks het smeer wat eromheen zit." Niet meer te redden, zo luidt de diagnose.

Vrijwilliger Nico heeft een keyboard tot leven gewekt. Er was iets mis met de batterij, maar nu kan het huis weer gevuld worden met vrolijke klanken. Hij heeft deze ochtend verschillende lampen gemaakt. Hij is inmiddels van alle markten thuis: hij zet zich al acht jaar in voor verschillende repaircafés, ook in Amstelveen. Vanaf het begin, zes jaar geleden, is hij betrokken bij het café in Ouderkerk. "We zaten eerst ook in Duivendrecht, maar daar liep het niet." Zorgvuldig pakt hij zijn spullen weer in. Hij moet wat eerder weg, heeft thuis nog van alles te doen.

Gerard neemt zijn plek over. Hij worstelt met de buitensensor van een weerstation. Die geeft allerlei informatie aan, maar niet meer hoe warm het buiten is. De batterijen zijn waarschijnlijk leeg, maar de sensor is, hoe hij het ook probeert, niet open te krijgen. "Niet alles gaat eeuwig mee." Het station, in 2006 gekocht bij de Lidl, heeft het al lang volhouden. Toch gaat het weerstation weer mee in de tas. Weg hoeft niet, hij geeft nog steeds van alles aan. De luchtvochtigheid bijvoorbeeld, de temperatuur in huis en de datum en tijd.

"We hebben een reparatiepercentage van 56 procent," aldus Truus. Vooral elektronica wordt gebracht. "Koffiezetapparaten komen veel voorbij, net als stofzuigers." Qua vrijwilligers wordt er nog steeds gebruik gemaakt van een vast clubje. "Maar vooral op het gebied van elektronica zouden we wel wat vrijwilligers erbij kunnen hebben." Zodat er geen nee meer hoeft worden verkocht.

Gerard is inmiddels begonnen aan een tosti-ijzer. Het euvel is duidelijk: een snoerbreuk. Maar hoe krijg je de schroefjes los? De inbrenger herkende het schroefmondje niet. Gelukkig weet Gerard raad: hij heeft in no time het juiste schroefstuk te pakken.

Wrikken om de buitensensor van het weerstation open te krijgen.
advertentie
advertentie