Volgens Peter Runhaar zit de kracht van de club onder meer in de groep loyale vrijwilligers.
Volgens Peter Runhaar zit de kracht van de club onder meer in de groep loyale vrijwilligers. Naomi Heidinga

Kettinggesprek: De kracht van CTO'70

26 februari 2020 om 11:30 Mensen

DUIVENDRECHT Peter Runhaar is voorzitter van CTO'70. De Duivendrechtse club bestaat 1 maart 100 jaar. Dat wordt 28 februari gevierd met een receptie en aansluitend een feest. Vorige kandidaat Vincent Koot vraagt hem wat de kracht van de club is. Honderd word je immers niet zomaar.

Naomi Heidinga

Vrijdagochtend is de kantine leeg bij de voetbalclub. "Vrijdag is mijn rommeldag," verklaart Peter. "Dan heb ik tijd voor allerlei afspraken, bijvoorbeeld met de gemeente." Hij werkt voor zichzelf en kan daardoor zo'n dagje inplannen.

Hoe lang ben je al voorzitter van CTO'70?

"Vanaf oktober 2015. Ik ben gevraagd voor de functie. De vraag kwam volkomen onverwacht. Destijds was ik leider van een jeugdelftal. Ik heb er even over nagedacht. Ik had eigenlijk helemaal geen tijd om voorzitter te worden. Toch heb ik ja gezegd, het leek me namelijk heel interessant."

Wat leek je interessant?

"De club is relevant voor Duivendrecht. Het is mooi om te zien hoe mensen met verschillende achtergronden zich inzetten voor de club."

Wat heb je geleerd als voorzitter?

"Ik leer nog steeds, maar ik heb onder meer moeten leren om geduld te betrachten. In een werkomgeving ben je gewend een plan te maken en dat vrij strak voor een bepaalde deadline te realiseren. Bij een amateurvoetbalvereniging is de dynamiek heel anders dan in een bedrijf, mede omdat je vaak met een gebrek aan mensen zit. Soms is het een kwestie van kleine teleurstellingen incasseren, omdat dingen anders gaan dan we voor ogen hadden. Maar het positieve gevoel domineert, want we maken ook veel mooie dingen mee. Anders zou ik geen voorzitter willen zijn."

Ben je een echte CTO'70 -man?

"Dat ben ik inmiddels wel geworden. We hebben een groep hechte vrijwilligers, waarvan sommigen al veertig jaar zich inzetten voor de club. Dat ga ik nooit halen, maar ik heb een warm gevoel ontwikkeld bij de vereniging. Ik voel me een echter CTO-er."

Wat is de kracht van CTO'70?

"Dat zijn verschillende dingen. Bijvoorbeeld de loyale groep vrijwilligers, die veel doen voor de vereniging. Zij zijn ontzettend goed ingespeeld, weten wat er speelt binnen de voetballerij. Deze kracht qua vrijwilligers kan tegelijkertijd een zwakte zijn. De groep is namelijk maar klein. De uitdaging van deze tijd is het vinden van goede nieuwe vrijwilligers. Dat is voor ons een prioriteit. Voor de generatie van twintigers en dertigers is hele dagen voor de club werken geen optie. Dat is anders dan dertig jaar geleden. Dus, we zijn aan het nadenken hoe we het vrijwilligerswerk op een andere manier kunnen inkleden. Bijvoorbeeld door veel meer projectmatig te werken. En lichtere taken voor vrijwilligers."

Wat zijn andere pluspunten van CTO'70?

"De clubcultuur vind ik positief, net als de sfeer op en rond het veld. Iedereen is welkom bij ons, we zijn een open en warme vereniging. Naast het voetbal worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd, zoals de Cees Houweling zaalspeeldag, bedoeld voor de pupillen. Die dag spelen ze een toernooi tegen elkaar, in de shirts van grote clubs als Real Madrid, Juventus en Ajax. Er komen altijd veel ouders kijken, veel vaders hebben in het verleden zelf aan het toernooi meegedaan. Daarnaast hebben we het Harry Verstegen toernooi, eveneens vernoemd naar een oud-bestuurslid. Dat is een toernooi voor G-teams. Teams uit heel Nederland doen er aan mee. De G-spelers zijn een verrijking voor de club. Het zijn de trouwste supporters van onze selectieteams. Twee van onze G-spelers zijn materiaalman van de selectieteams. Fantastisch voor hen, maar ook voor de teams. Ze worden volledig serieus genomen. Daarnaast hebben we een bloeiende jeugdafdeling, en de eerste elftallen van zaterdag en zondag draaien mee in de top van het klassement. Het zou geweldig zijn als ze in dit jubileumjaar zouden promoveren."

Wat wordt voor feestelijkheden worden georganiseerd voor het jubileum?

"Zaterdag 29 februari is er van 16 tot 18 uur een receptie, met onder meer de KNVB, de burgemeester en wethouder en genodigden. 's Avonds gaan we het echt vieren tijdens een feest. Er komt een muzikant en een dj. Omdat er maar 120 mensen in de kantine mogen, hebben we kaarten verkocht. Die waren in mum van tijd uitverkocht. De volgende dag is er een FIFA toernooi voor de kleintjes en op 13 juni houden we nog een feest, waar ook de buurt voor wordt uitgenodigd."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Cees Houweling, hij is 'mister CTO'. Hij is vanaf de jaren zeventig al bestuurslid en heeft ontzettend veel gedaan. Momenteel is hij secretaris en elftalleider van de zondag 1. Ik wil hem vragen: Je hebt zoveel meegemaakt met de club al die jaren. Wat zijn nu je allermooiste herinneringen?"

advertentie
advertentie