Gemeentes druk met afzetten natuurgebieden.
Gemeentes druk met afzetten natuurgebieden. Archief BDU

Blijf zoveel mogelijk thuis dit weekeinde

3 april 2020 om 19:45 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Het eerste lente-weekend komt eraan, toch blijft de dringende oproep: blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten voor een boodschap of een klein ommetje en niet om te recreëren. 

Zoek geen drukke plekken op zoals parken en pleinen en houd altijd minimaal 1,5 meter afstand. Voor Ouder-Amstel gelden de Ouderkerkerplas en De Ronde Hoep als drukke plekken en worden actief gemonitord.

DRUK OP ZORGCAPACITEIT Zoek geen drukke plekken op zoals parken en pleinen en houd altijd minimaal 1,5 meter afstand. Deze maatregelen zijn en blijven nodig voor de bestrijding van corona en het beperken van de druk op de zorgcapaciteit. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Vanwege de voorspellingen voor het mooie weer dit weekend en de mogelijke drukte worden uit voorzorg een aantal aanvullende maatregelen genomen. In de hele regio Amsterdam-Amstelland wordt door politie en handhaving actief gemonitord. Bij overtreding op de maatregelen wordt sneller beboet.
 

BEPERKTE TOEGANG TOT PARKEN Vanwege de aanhoudende drukte in het Vondelpark wordt op zondag de toegang tot het park gedoseerd bij de ingang. Mocht het toch te druk worden, dan wordt het park gesloten. Ook Oosterpark, Rembrandtpark, Noorderpark en het Bloesempark in het Amsterdamse Bos worden actief gemonitord. Als het te druk wordt, dan worden ze afgesloten. Vanwege signalen van drukte door de vele wielrenners wordt er extra toezicht gehouden op de fietsroute Ronde Hoep. Ook voor wielrenners geldt de oproep: blijf zoveel mogelijk thuis. En er is een vaarverbod pleziervaart voor de grachtengordel en het Wallengebied.
 

VAARVERBOD Het mooie weer kan aanlokkelijk zijn voor booteigenaren om erop uit te trekken. De Amsterdamse grachten zijn smal en op bepaalde plekken nog smaller vanwege de werkzaamheden aan bruggen en kades. Daarom worden de grachten uit voorzorg afgesloten voor de pleziervaart. Hiervoor wordt een vaarverbod afgekondigd, het niet naleven van het verbod levert een boete op. Sluizen en bruggen worden in de hele regio
Amsterdam- Amstelland alleen nog geopend voor de beroepsvaart en niet voor plezierboten.
Het vaarverbod geldt vooralsnog alleen voor zondag, maar kan worden verlengd en ook uitgebreid worden naar een groter gebied. Voor de komende periode blijft de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet te recreëren.

 

SANITAIRE VOORZIENINGEN Om recreatie verder te ontmoedigen worden sanitaire voorzieningen zoals gemeenschappelijke toilet- en douchevoorzieningen gesloten op recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen en kleine kampeerveldjes bij parken, natuurgebieden en strandjes.
 

OPROEP AAN OUDERS  Volgens de richtlijnen van het RIVM geldt een uitzondering op de regels voor kinderen tot en met 12 jaar. Zij mogen, als ze geen ziekteverschijnselen (hoesten, verkouden, koorts) vertonen, onder begeleiding van ouders buitenspelen. Dat mag ook in de speeltuin, maar ouders wordt opgeroepen: kies voor een rustige speelplek en blijf zoveel mogelijk afstand houden.

advertentie
advertentie