Afbeelding
Sterrenbeelden

Hoe zijn sterrenbeelden ontstaan?

9 april 2020 om 17:11 Partnercontent

Nagenoeg iedereen weet wel wat zijn of haar eigen sterrenbeeld is. Wat veel mensen echter niet weten is hoe onze sterrenbeelden precies zijn ontstaan. Het is toch leuk als je hier wat meer over te weten komt. In dit artikel hebben wij de belangrijkste informatie rondom sterrenbeelden voor je op een rijtje gezet. Waar komen ze vandaan? Wie heeft ze eigenlijk uitgevonden? Tijd om daar achter te komen, lees dus snel verder om hier meer over te leren!

Wie heeft de sterrenbeelden uitgevonden?
Ons moderne sterrenbeeld systeem stamt al af uit de tijd van de oude Grieken. De oudste beschrijving van de sterrenbeelden zoals we die kennen komt uit het gedicht 'Phaenomena'. Dit gedicht is geschreven rond 270 voor Christus door de Griekse dichter Aratus. Uit het gedicht blijkt duidelijk dat de genoemde sterrenbeelden al lang voor zijn tijd zijn ontstaan. Niemand weet precies waar, wanneer en door wie de sterrenbeelden zijn uitgevonden. Echter zijn er wel aanwijzingen die laten zien hoe het mogelijk tot stand is gekomen. De Griekse sterrenbeelden zijn waarschijnlijk ontstaan in de tijd van de Sumeriërs en Babyloniërs Dit waren oude volkeren die vroeger in Azië en het Midden Oosten woonden. Van daaruit ging de kennis van de sterrenbeelden op de een of andere manier over naar Egypte. De Griekse geleerden hebben hier voor het eerst over de sterrenbeelden gehoord, grote kans dat ze hierna over de sterrenbeelden zijn gaan schrijven.

Het boek 'The Almagest'
In 150 na Christus publiceerde de Griekse wetenschapper Ptolemaeus een boek, bekend onder de Arabische naam The Almagest. Dit boek was een samenvatting van de Griekse astronomische kennis. Hieronder vind je onder andere een catalogus van ruim 1022 sterren. Deze sterren zijn gerangschikt aan de hand van 48 verschillende sterrenbeelden. Deze 48 vormden de basis voor ons moderne sterrenstelsel. In de loop der jaren hebben astronomen sterrenbeelden toegevoegd om de gaten tussen de figuren van Ptolemaeus op te vullen en om de nog niet in kaart gebrachte gebieden aan de hemel in de buurt van de zuidpool in kaart te brengen. De Poolse astronoom Johannes Hevelius in 1690 en de Franse astronoom Nicolas Louis de Lacaille in de jaren 1750 vulden de resterende gaten in de noordelijke en zuidelijke hemel op.

Bijna elke cultuur op aarde heeft wel een soort sterrenbeelden. Alleen is het wel grappig dat er maar weinig culturen zijn die dezelfde sterrenbeelden hebben. Neem bijvoorbeeld de Grote Beer misschien wel het meest herkenbare sterrenbeeldaan de hemel. In China kennen ze dit patroon helemaal niet. Een ander verschil is het feit dat wij in het Westen de Grote Waterspreeuw kennen. Maar niet iedereen ziet er een waterspreeuw in. Zo noemen de Britten het de Ploeg. In Frankrijk noemen ze het de Koekenpan. De Skidi Pawnee indianen zagen een brancard met een zieke man. Voor de oude Maya's was het een mythologische papegaai met de naam Seven Macaw. Zo zie je maar dat iedereen er dus wat anders in ziet, dit maakt sterrenbeelden dan ook zo bijzonder.

advertentie
advertentie