Afbeelding
Huiselijk geweld

Huiselijk geweld zet zich vaak online voort

9 april 2020 om 17:12 Partnercontent

In vergelijking met 2018 nam in Amsterdam het aantal meldingen van huiselijk geweld in een jaar tijd met 7 procent toe. Volgens de cijfers van de politie doen slachtoffers gemiddeld pas bij de 34ste mishandeling aangifte.

Taboe op huiselijk geweld
Ook het Amsterdamse 'Veilig Thuis', een meld- en adviespunt, beaamde de toename. Zij zagen een stijging van 30 procent in een jaar tijd. Zij nemen ook meldingen die ze krijgen van de gezondheidszorg en het onderwijs mee in hun berekeningen. Dat slachtoffers pas na vele keren mishandeld te zijn aangifte doen, is waarschijnlijk te wijten aan een taboe dat rust op huiselijk geweld.

Online intimidatie
Sommige slachtoffers hebben de moed bijeengeraapt om uit huis te gaan. Het gaat in dit geval vaak om vrouwen die hun partner verlaten. Volgens gegevens van safetyNed is dit tegenwoordig niet altijd afdoende om huiselijk geweld te ontvluchten.

Waar de meeste mensen graag sim only vergelijken om altijd en zo goedkoop en zo veel mogelijk online te kunnen zijn, kan online zijn voor slachtoffers van huiselijk geweld eindigen in een nachtmerrie. Het geweld zet zich hier namelijk voort. Volgens de projectleider van safetyNed heeft zelfs meer dan de helft van de geweldslachtoffers met deze vorm van online intimidatie te maken.

Spyware
Eén manier waarop huiselijkgeweldplegers het slachtoffer in hun greep houden, is door spyware op de telefoon te installeren. Op deze manier kan de dader precies zien waar het slachtoffer heen gaat, met wie die belt en wat voor WhatsAppjes die stuurt en naar wie. Spyware is vaak voor een paar honderd euro te kopen en wordt vervolgens op de telefoon van de (ex)-partner geïnstalleerd. Volgens Arnoud Engelfriet (ICT-jurist) is dit niet in alle gevallen strafbaar, want wanneer partners getrouwd zijn in gemeenschap van goederen is de telefoon technisch gezien van beide partners. En op je eigen telefoon ben je vrij om spyware te installeren.

Hacken en gps-trackers
Een van de slachtoffers die toevlucht zocht bij safetyNed was na het verlaten van haar partner naar een blijf-van-mijn-lijf-huis gevlucht met haar kindje. Haar ex-partner stond echter binnen no-time voor de deur. Na het vinden van een ander onderduikadres gebeurde hetzelfde. Wat bleek? De partner had een microfoon en gps-tracker in een van de teddyberen van haar zoontje gestopt. In andere gevallen wordt de telefoon van het slachtoffer gehackt, waardoor de huiselijk geweldpleger bij wachtwoorden, financiële administratie en persoonlijke documenten kan.

SafetyNed werkt samen met de politie en ondersteunt slachtoffers van online intimidatie onder andere door ze informatie te verschaffen. Deze vorm van online intimidatie komt steeds vaker voor en daarom moet er meer bewustzijn gecreëerd worden.

advertentie
advertentie