Afbeelding
Hekmanschool

'Wat zou Jan Hekman trots geweest zijn'

13 mei 2020 om 07:00 Onderwijs

OUDERKERK Wat zou Jan Hekman trots zijn geweest. Na weken van 'Onderwijs op afstand' konden de leerkrachten van de Jan Hekmanschool niet wachten om hun leerlingen weer in de klas te zien.

Na de coronamaatregelen van medio maart, waarbij de school gesloten werd, hebben de leerlingen al 6 weken de school niet meer van binnen gezien.

APETROTS Directeur Dave Markus: "Voordat we vooruitkijken naar het lesgeven aan halve groepen, kijken wij nog wel even met trots terug op de laatste weken. Van de ene op de andere dag veranderde het schoolse leven van leerlingen, ouders en leerkrachten compleet. Doordat we de laatste twee jaar geïnvesteerd hadden in een adaptieve, digitale leeromgeving voor de leerlingen stond het thuisonderwijs voor de groepen 5 tot en met 8 binnen twee dagen. We hadden bewust gekozen voor werkboekjes en schriften in groep 1 tot en met 4, omdat we de leerlingen van die leeftijd nog niet digitaal vaardig genoeg vonden. Ook deze groepen waren na één dag al voorzien van hun huiswerk en de ouders geïnformeerd over wat ze te wachten stond. De zes weken die volgden heb ik vol bewondering beleefd en maakte mij als directeur van deze school apetrots."

Vanaf 11 mei gaan ze alle leerlingen weer 50% van de tijd zien. Dit betekent dat het 'Onderwijs op Afstand' stopt. De leerlingen krijgen met de leerkracht voor de groep weer op school instructies op hun eigen niveau en kunnen dan de andere 50% van de tijd thuis verder met hun schoolwerk. Het thuiswerken krijgt dus meer een huiswerk karakter.

Markus: "Naast dat we ernaar uitkijken om weer voor de klas te mogen staan, wordt het ook wel spannend, want hoe gaan de leerlingen en leerkrachten straks onderling om met de anderhalve meterregel. Los van deze uitdaging zullen wij de leerlingen met liefde en warmte ontvangen en zijn we benieuwd naar hun verhalen. We gaan het dagelijkse ritme, van voor de coronacrisis, weer oppakken met de leerlingen. Het worden weer gewone schooldagen, waarbij er veel aandacht zal zijn voor elkaar en waar we niet alleen cognitief aan de slag gaan, maar vooral ook sociaal emotioneel. De leerlingen komen uit verschillende thuissituaties terug naar school en wij zullen observeren hoe iedereen uit deze quarantaineperiode de school inwandelt."

KIND & CO In tijden van crisis ontdek je wat je aan elkaar hebt. Voor Markus was dat vanaf de eerste dag na de sluiting duidelijk. "Iedereen stond op om zijn of haar steentje bij te dragen. Ouders kwamen massaal aan met oplossingen voor opvang of thuisonderwijs en lieten weten hoe blij zij waren met hoe alles geregeld en gecommuniceerd was. De leerkrachten deden er alles aan om ervoor te zorgen dat het 'Onderwijs op afstand' op dinsdag kon draaien. Iris Selderijk van kinderdagverblijf Kind & Co zat meteen op maandag met ons om de tafel en iedereen wist op dinsdag hoe wij samen met Kind & Co de opvang geregeld hadden. Kind & Co krijgt van ons een groot compliment, want de organisatie staat als een huis en de communicatie is direct en helder."

COMPLIMENT Hij wil zijn leerlingen een groot compliment maken. 'Want uiteindelijk bedenken wij wat zij uitvoeren. Als ik dan kijk hoe de leerlingen en hun ouders met deze situatie zijn omgegaan, dan ervaar ik dat als heel bijzonder. Wij willen dat leerlingen eigenaar zijn van hun eigen ontwikkeling en dat zij ervaren dat ze uniek zijn. Tevens is het onze ambitie dat de leerlingen trots zijn op wat ze bereiken en dat ze invloed hebben op wat ze doen. Dat zij al op jonge leeftijd voor zichzelf mogen opkomen en autonoom beslissingen kunnen nemen.Het was geweldig om te zien dat al deze eigenschappen en vaardigheden nodig waren en zichtbaar werden. De crisis heeft al het mooie van onze leerlingen, ouders en leerkrachten laten zien.Wat zou Jan Hekman trots zijn geweest."

Afbeelding
advertentie
advertentie