Namens de parochie: Pastoor E.R.T. Jongerden (voorzitter), de heer J.A. ten Rouwelaar (secretaris), namens Stadsherstel de heer M. van der Burght, namens de gemeente Ouder-Amstel wethouder cultureel erfgoed M. van der Weele.
Namens de parochie: Pastoor E.R.T. Jongerden (voorzitter), de heer J.A. ten Rouwelaar (secretaris), namens Stadsherstel de heer M. van der Burght, namens de gemeente Ouder-Amstel wethouder cultureel erfgoed M. van der Weele. JAN REINIER VAN DER VLIET

Nieuwe toekomst voor het Gezellenhuis

20 mei 2020 om 11:08 Politiek

OUDERKERK Het Gezellenhuis, een houten verenigingsgebouw uit 1901/1921 en rijksmonument blijft behouden, wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe toekomst.

De inzet van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) door de gemeente Ouder-Amstel speelde daarbij een cruciale rol. Vrijdag 15 mei ondertekenden RK Parochie Amstelland, Stadsherstel Amsterdam en de gemeente Ouder-Amstel een intentieovereenkomst om te komen tot verkoop en restauratie van het iconische Rijksmonument Het Gezellenhuis.

In Stadsherstel, een organisatie met 64 jaar ervaring in restauratie en exploitatie van monumenten in en rondom Amsterdam, is een geschikte partner gevonden voor de restauratie. Voordat zij verder kan moet de raad eerst instemmen met het plan van aanpak van Stadsherstel om te komen tot restauratie en exploitatie van het Gezellenhuis. Dit besluit staat op de raadsagenda van donderdag 25 juni.

PROCES In oktober 2018 riep de gemeenteraad van Ouder-Amstel, op initiatief van D66 en Natuurlijk Belang, het college op om te komen tot behoud van Het Gezellenhuis en het te behoeden voor verder verval. De verantwoordelijk wethouder Marian van der Weele (cultureel erfgoed) zag toen als beste optie om de Wet voorkeursrecht gemeenten toe te passen. Dit instrument was nog niet eerder in Ouder-Amstel toegepast. Bij verkoop door de eigenaar (RK Parochie Amstelland) moet het pand volgens deze wet als eerste aan de gemeente te koop wordt aangeboden. Verder geeft de wet de gemeente eenkans om erfgoed te herbestemmen op een wijze die aansluit op het beleid. Loods herbestemming provincie Noord-Holland adviseerde op het proces, Peter Oussoren: “Het is een unicum om deze wet toe te passen ten behoeve van het behouden van monumenten. Monumenten zijn identiteit- en sfeerbepalers en vertegenwoordigen een grote waarde in onze omgeving. Het toepassen van de wet voorkeursrecht om monumenten te behouden getuigt van bestuurlijke daadkracht en verdient navolging van andere gemeenten”.

VOORWAARDE De RK Parochie Amstelland gaf aan Het Gezellenhuis te willen verkopen onder de voorwaarde dat men duidelijkheid krijgt over de planologische mogelijkheden in de parochietuin. Onder leiding van de loods herbestemming is vanaf januari gewerkt, voor een groot gedeelte op kosten van de provincie Noord-Holland, aan een haalbaarheidsonderzoek naar ontwikkeling van de kerkgronden rond de St Urbanuskerk. Zodra de plannen meer uitgewerkt zijn, naar verwachting in juni, worden de direct omwonenden en de parochianen bij de planvorming betrokken. Het is de bedoeling iets te realiseren dat op brede steun en waardering van de Ouderkerkse gemeenschap kan rekenen.

MOOIE SAMENWERKING Marian van der Weele: ”Het Gezellenhuis blijft behouden, wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe toekomst. Dankzij de goede samenwerking met de partners Stadsherstel en de RK Parochie Amstelland. Het vele werk, verzet door de Parochie maakt het mogelijk dat Ouderkerkers en bezoekers van Ouderkerk aan de Amstel straks kunnen genieten van dit prachtige gebouw, mooie herinneringen kunnen ophalen of nieuwe herinneringen maken. En dat allemaal onder genot van een echt ‘Ouderke(r)ks’ drankje. Dat we onze handtekening onder de intentieovereenkomst konden zetten maakt van mij een tevreden wethouder maar vooral een gelukkig mens. Met heel veel dank aan de partners van Stadsherstel en de RK Parochie Amstelland."

HET VERVOLG Onder de wet voorkeursrecht moet de gemeenteraad van Ouder-Amstel toestemming geven voor de transactie van verkoop van de RK Parochie Amstelland aan Stadsherstel.In de intentieovereenkomst is bepaald dat ook de gemeenteraad instemming verleent aan het plan van aanpak van Stadsherstel om te komen tot restauratie en exploitatievan het Gezellenhuis. Stadsherstel zal dan daarna een aanvraag indienen tot wijziging van de bestemming naar horeca. Een onherroepelijke omgevingsvergunning is voor Stadsherstel een ontbindende voorwaarde in de overeenkomst.

Het Parochiehuis.
advertentie
advertentie