Afbeelding
Gemeente Ouder-Amstel

Ouder-Amstel wil meer zonne- en windenergie

2 juni 2020 om 11:36 Politiek

OUDER-AMSTEL De gemeenteraad van Ouder-Amstel is 28 mei unaniem akkoord gegaan met de concept-Regionale Energiestrategie (RES). Daarin staat hoe de gemeenten in onze regio de komende jaren de duurzame energieopwek willen regelen.

In Ouder-Amstel ligt de nadruk op zonne-energie op grote daken en geluidschermen van snel- en spoorwegen. Dit jaar wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om ook windenergie met behulp van windmolens op te wekken. Daarvoor is in de concept-RES een gebied rondom het knooppuntA2/A9 A9 aangewezen als zoekgebied.

Wethouder duurzaamheid, Axel Boomgaars, is blij met het besluit van de raad: “Om de gevolgen van de klimaatcrisis beperkt te houden is het belangrijk dat we omschakelen naar duurzame energie. Naast uitvoering geven aan het Klimaatakkoord willen we ook als gemeente uiterlijk 2040 energieneutraal zijn. Om dat doel te bereiken moet er nog heel veel gebeuren, maar dit is een belangrijke stap naar verdere verduurzaming van Ouder-Amstel. Daar ben ik trots op.”

Het komende jaar wordt verder onderzoek gedaan naar mogelijke locaties en vindt er overleg plaats met bijvoorbeeld de provincie Noord-Holland, De Windvogel, natuurorganisaties en bewoners. Uiterlijk juli 2021 stemt de gemeenteraad over de definitieve RES.

Tijdens de raadsvergadering op 28 mei heeft de gemeenteraad zich via moties en amendementen nog op meerdere punten uitgesproken. Zo heeft de raad zich uitgesproken tegen zonnevelden op de grond, wil ze dat er meer gecommuniceerd wordt over mogelijkheden tot energiebesparing, houdt ze de mogelijkheid open dat er nog aanvullende locaties voor duurzame opwek bekeken worden en vindt ze aqua- en geothermie belangrijk als duurzame vorm van energiebesparing.

advertentie
advertentie