AOC
AOC Redactie Drechtje

Wethouder Van der Weele, Ouder-Amstel, laat nog steeds heel wat afknokken op het Zwarte Laantje in Duivendrecht

15 juni 2020 om 08:58 Column Deel je nieuws

Vandaar flink terug in de tijd: Graaf Floris V in 1296 vermoord in Duivendrecht.
De verbinding tussen Amsterdam en het kerkelijk centrum van Amstelland: Ouderkerk. Vanaf het IJ werd er gelopen om aan religieuze verplichtingen te voldoen. Het boerenpad, want dat was het eigenlijk, raakte berucht om de slechte begaanbaarheid in alle seizoenen. Te stoffig of te modderig tot er een moord plaats vond. Dat was in juni 1296 toen de Graaf van Holland Floris V, die zich te veel bemoeide met het Amstelland en te maken kreeg met een complot.
De Heer van Aemstel, Gijsbrecht IV vol wrok door hem aangedaan leed, ging gretig in op de uitnodiging van Eduard I om Floris V te ontvoeren. De aanhang van deze populaire Graaf kreeg er de lucht van dat Floris V haastig opgesloten was in het Muiderslot. Toen zijn belagers hem stiekem probeerden te ontvoeren werden ze achtervolgd richting Ouderkerk. Juist op het boerenpad bij Duivendrecht raakten de ontvoerders in paniek en tijdens een worsteling werden de fatale klappen uitgedeeld. Sindsdien heet het boerenpad dus wat deftiger het Zwarte Laantje. 

Vanaf de 20e eeuw, nog steeds knokken, maar nu om behoud. In 1935 was aan het Zwarte Laantje 4 de Amsterdam Old Course ontstaan, een golfclub met een wel heel bijzonder fraai clubhuis. Het terrein was en is van de NS maar de Golfclub deed er van alles aan om er ondanks de oprukkende stad Amsterdam en de dwars door de in het green nieuw aangelegde spoorlijnen te overleven. 

Wethouder Erfgoed in Ouder-Amstel walst haar eigen historisch Erfgoed plat! 
De wethouder die gaat over ons gemeentelijk erfgoed is hybride bezig want zij gaat ook over de afbraak en het platwalsen van de Amsterdam Old Course. We mogen in onze gemeente toch hopen dat zij op tijd bij zinnen komt. 

Creativiteit of knokken voor behoud historisch ecologisch gebied?
Waarom deze oase tussen het beton van Zuidoost de nieuwe ontwikkeling niet inpassen met de volkstuinen als de groene long? Kant en klare natuur, alom gewaardeerd. Verzin een list, beste wethouder Erfgoed om deze groene long boordevol met historie te benutten én te behouden. We knokken daarom met de leden van de Amsterdam Golf Course door in de beste traditie van het Zwarte Laantje. Maar veel liever zetten we in de 21e eeuw onze creatieve denkkracht in!

Lees verder: 
http://www.webklik.net/user_files/2010_05/135288/Plannen_zienswijzen/200615_Ingezonden_brief_PS_Parool_13_juni_20_SOD-StVvO-StVvD.pdf

AOC
advertentie
advertentie