Afbeelding
Stichting Oud-Duivendrecht

Oud-Duivendrecht: De Populierstraat

21 juni 2020 om 07:30 Historie

DUIVENDRECHT Barend Hess jr. haalt herinneringen op aan zijn jeugdjaren tussen 1950-1970 in de Populierstraat in Duivendrecht, een rechte straat evenwijdig aan de Rijksstraatweg met drie blokken huurhuizen, gebouwd in 1938. 

Voor de grote gezinnen uit die tijd waren de woningen niet echt ruim. Omdat de badkamer zo koud was gingen de kinderen voor de kachel in de huiskamer in een teil met water om schoon te worden. Voedsel werd buiten in een “vliegenkastje” aan de muur een beetje koel bewaard. Een koelkast kwam pas veel later in huis. Later kreeg de familie Hess een groter bovenhuis toegewezen in dezelfde Populierstraat.

Wat er zó heerlijk was?.... het spelen met z’n allen op straat. En in de buurt. Aan de ene kant “katholieke elastieken” en andersom “protestanten olifanten”, maar we speelden wél met elkaar. Hinkelen, knikkeren, touwtje springen, fietsen, met zelfgemaakte karretjes rijden, schaatsen op de sloten voor de deur en als het ijs sterk genoeg was op de Weespertrekvaart en badminton spelen over een net, dat midden over de straat werd gespannen.

Met een vleugje weemoed bladert Barend door de foto’s: het ringsteken op Koninginnedag, vissen in de sloot voor de huizen, kerstbomenfikkies en voetballen bij een van de oude clubs aan de overkant TDW, ODA en Tavenu en het hoelahoepen voor de meisjes. De hele straat had een prachtig vrij uitzicht op de weilanden en sloten van de Venserpolder en in de verte zag je Diemen liggen. Nu is daar alles helemaal volgebouwd.

Op de website (www.duivendrechtdestijds.nl) staat het volledige door Barend Hess jr. opgetekende verhaal met unieke plaatjes uit zijn jeugdjaren. De geschiedenis herhaalt zich. Zijn vader Barend Hess sr. liet aan de oude en nieuwe inwoners van Duivendrecht reeds een complete  historische serie schitterende dia’s na. Hess senior heeft in de jaren zestig van de vorige eeuw – nét voor de tijd dat  bijna alles in dit dorp gesloopt werd - heel veel beeldopnames gemaakt van het oude Duivendrecht. Met het werk van Barend Hess sr. heeft de Stichting Oud-Duivendrecht de belangstellenden altijd een heel goed beeld van Duivendrecht destijds kunnen geven.

advertentie
advertentie