Ramaz Goiati gebruikte voor zijn 'Horrizontal-wertikal' pur-schuim en aarde.
Ramaz Goiati gebruikte voor zijn 'Horrizontal-wertikal' pur-schuim en aarde. Cobra-museum

Lokale kunstenaars tonen werk tijdens 8e Amstelveen Triënnale

18 juni 2020 om 16:00 Kunst

AMSTELVEEN De 8e editie van de Amstelveen Triënnale wordt gehouden van 19 juni tot en met 19 juli in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. Uit meer dan zestig inzendingen zijn 25 kunstenaars geselecteerd wiens werk een maand lang in het Cobra Museum te zien is. De driekoppige jury bestond uit Hilde de Bruijn (hoofdconservator Cobra Museum), Madeleine Heijligers (directeur Platform C) en Tomas Hillebrand (conservator Museum JAN).

ÉÉN LOCATIE Sinds 1998 wordt de Amstelveen Triënnale onder auspiciën van het Cobra Museum voor Moderne Kunst georganiseerd. Deze achtste editie is een samenwerking tussen het Cobra Museum, Museum JAN en Platform C, waarbij het Cobra Museum dit jaar als enige tentoonstellingslocatie dient. De Triënnale heeft als doel om kunstenaars uit Amstelveen een professioneel podium te bieden en om het publiek inzicht te geven in de stand van zaken van de lokale kunstproductie en de wijze waarop Amstelveense kunstenaars reageren op de ontwikkelingen in de wereld van nu.

SELECTIE Net als in voorgaande edities werd kunstenaars gevraagd werk in te dienen dat ze in de afgelopen drie jaar hebben vervaardigd. Dit jaar werden door de deelnemende instellingen 25 kunstenaars geselecteerd uit meer dan 60 inzendingen. De jury lette daarbij onder meer op professionaliteit, eigenheid, ontwikkeling en de wijze waarop vorm en inhoud bijeenkomen. Het uitgangspunt was daarbij de wens om de rijkdom aan lokale kunstpraktijken in beeld te brengen, in al hun verscheidenheid.

NIEUWKOMERS De Amstelveen Triënnale 2020 omvat naast werk van een aantal oudgedienden ook verrassende nieuwkomers. Samen bestrijken de deelnemers een scala aan technieken: van schilderkunst tot fotografie, keramiek, installaties en videowerk. Sommige kunstenaars laten een voorliefde zien voor het experiment met materiaal, terwijl anderen zich wijden aan traditionelere thema’s binnen de kunst, zoals het stilleven en het portret. Samen snijden ze bovendien een nog veel groter interessegebied aan waar het inhoud betreft. Sommige kunstenaars kiezen ervoor om een raadselachtige of poëtische wereld tevoorschijn te toveren, anderen tonen betrokkenheid bij de klimaatproblematiek, of laten zich inspireren door reizen, het thema familie of in het verlengde hiervan het thema thuis. Weer anderen vestigen de aandacht op alledaagse objecten of situaties die we zo makkelijk over het hoofd zien, of reflecteren op grote thema’s als tijd en herinnering.

OPENING ONLINE De Amstelveen Triënnale 2020 wordt donderdag 18 juni om 17.00 uur geopend door Piet van den Heuvel, initiatiefnemer van de Triënnale, en Lillian Bóza, directeur van het Cobra Museum. Deze opening kan door iedereen online gevolgd worden via een livestream op de website van het Cobra Museum, www.cobra-museum.nl.
Kijk voor meer informatie ook op www.amstelveen-triennale.nl.

advertentie
advertentie