Afbeelding
Archief | Pixnio

GroenLinks wil meer regentonnen

23 juni 2020 om 11:30 Politiek

DUIVENDRECHT GroenLinks Ouder-Amstel heeft tijdens de commissie Ruimte van 11 juni vragen gesteld over het ondersteunen van inwoners bij de aanschaf van regentonnen.

GroenLinks Ouder-Amstel vindt het belangrijk om op de verandering in het klimaat in te spelen. Een van de middelen hiertoe is het ondersteunen van inwoners bij de aanschaf van regentonnen. Vandaar de vraag aan het college of ze het een goed idee vindt om regentonnen te stimuleren vanuit de gemeente.

"Zoals we hebben gemerkt in de laatste weken van maart en de eerste week van juni, hebben we in Nederland steeds vaker en steeds vroeger in het jaar te maken met droogte. Het was zelfs zo droog dat de grasvelden op den duur bruin werden. Het beeld dat we kennen van de vakanties in Spanje, in het verre Zuid-Europa. Niet lang daarna, rond de tweede en derde week van juni kwamen daar de hoosbuien, de bijna tropische buien. Beelden van mensen in kano's door de straten werden weer volop gedeeld op social media", zo begint de partij haar betoog.

"Vele gemeenten gaven al het goede voorbeeld, bijvoorbeeld de gemeente Groningen. Daar kunnen alle bewoners uit de plaatselijke krant een bon knippen om met korting een regenton aan te schaffen bij de plaatselijke tuincentra. Of de gemeente Stadskanaal, waar inwoners de regenton tegen een kleine vergoeding kunnen ophalen bij het gemeentehuis. Met een actie om het gebruik van regentonnen te stimuleren zijn niet alleen de riolen geholpen, die het water tijdens hoosbuien niet altijd aankunnen, maar ook wordt hiermee het bewuster en zuiniger omgaan met kraanwater gestimuleerd."

"Vandaar de vraag aan het college of ze het een goed idee vindt om regentonnen te stimuleren vanuit de gemeente." Het college heeft aangegeven dat dit een manier kan zijn om bewustwording te creëren. Er is een budget voor klimaatadaptatie maar er moet nog bepaalt worden hoe dat bedrag besteed wordt. De vragen van GroenLinks omtrent dit thema zullen daarin meegenomen worden.

advertentie
advertentie