Jubileum voor Stronkhorst: passie voor lekker eten
24 juni 2020 om 11:30 ZakelijkOUDERKERK Eetwinkel Stronkhorst viert dit jaar het zeventig jarig jubileum. De zaak, die in 1950 werd opgezet door Wim Stronkhorst senior, is in de jaren negentig overgenomen door Wim en Bernadette. De derde generatie heeft inmiddels haar opwachting gemaakt: Lianne runt de zaak nu samen met haar ouders. Vernieuwing, niet alleen in de winkel, maar ook in het assortiment, vormen de rode draad in het bedrijf. Altijd meebewegen en inspelen op de wens van de klant: dat maakt de zaak succesvol.
Wim Stronkhorst senior is weliswaar niet aanwezig bij het interview; in gedachten is hij dat wel. Wim, inmiddels 92 jaar, komt dagelijks kijken bij de zaak die hij in 1950 begon. Bernadette en Wim zijn hem nog altijd dankbaar voor zijn werk. "Het is een voorrecht om een eigen winkel te hebben in Ouderkerk," aldus Bernadette.
Wim senior komt uit een slagersfamilie. Het was logisch om in de voetsporen van zijn vader te treden. Na de oorlog leerde hij Annie kennen, waarmee hij trouwde. Haar vader wees Wim op slagerij Van der Groot in Ouderkerk, die ging stoppen. Wim junior: "Mijn vader had misschien een toonbank van twee meter. Het assortiment was veel kleiner. Er lag ijs in de vitrine, er waren nog geen koelmotoren." In die tijd ging men met de fiets langs de klanten, om te horen wat ze wilden. De dag erop werden de bestellingen bezorgd.
Wim junior nam de zaak in 1992 over. Ook voor Wim lag de keuze voor het slagersvak voor de hand. "Ik ben in 1963 boven de slagerij geboren. Op mijn vijftiende kwam ik van school en ben ik de slagersvakschool gaan volgen." In 1985 werd de winkel verbouwd. "In die tijd slachtten we onze eigen koeien. Een mooie tijd was dat." Bijna dertig jaar geleden besloten ze te stoppen met het slachten. "Er was geen ruimte meer voor." Sindsdien werken ze met vaste leveranciers, met wie ze een goede band hebben opgebouwd.
Vier generaties Stronkhorst - Aangeleverd
BOTERLAMMETJES In 1994 kwam Bernadette in de zaak. Naast hun gezin met vier kinderen, was ze geregeld in de winkel te vinden. Bernadette's liefde voor koken leidde al snel tot nieuwe producten in de toonbank, zoals stoofpeertjes en boterlammetjes. Lianne, de derde generatie Stronkhorst, trad in 2017 toe tot de zaak. Ze wil de eetwinkel op termijn overnemen. "Ik weet niet beter dan dat de slagerij de rode draad in mijn leven was." Na de havo koos ze niet voor de slagersvakschool, die bood te weinig uitdaging. In plaats daarvan volgde ze de opleiding Small Business Retail Management. Een goede keuze, zo blijkt. "Lianne is heel goed in het managen: nieuwe ideeën uitwerken en het personeel aansturen," aldus Bernadette. De kneepjes van het slagersvak leert ze van haar vader.
Door de jaren heen is het bedrijf enorm veranderd. "Elke twee tot vijf jaar is er wel een verbouwing of aanpassing," aldus Wim. Op die manier kon het assortiment worden uitgebreid. Van slagerij is de zaak getransformeerd tot eetwinkel. Maaltijden, soepen en (maaltijd)salades vormen een belangrijk deel van het assortiment. De consument kiest steeds vaker voor gemak: daarom zijn de maaltijden zo populair. De webshop speelt tevens in op die wens, evenals de thuisbezorg-service. In verband met corona is deze dienst tijdelijk uitgebreid naar vijf dagen in de week. "Op termijn gaan we weer terug naar twee dagen," aldus Lianne.
100-JARIG JUBILEUM Lianne wil graag het 100-jarig jubileum halen met het familiebedrijf. Aan de energie en ondernemingszin van de familie zal het in ieder geval niet liggen, evenmin aan de kwaliteit. Ambacht en kwaliteit staan bij Stronkhorst hoog in het vaandel. De toekomst voor het bedrijf zien ze positief in. Waren er in het verleden nog twijfels over het voortbestaan van de zaak vanwege ontwikkelingen in het dorp, zoals het centrumplan en de brug; nu gaan ze van hun eigen kracht uit. "Misschien gaan we bij de volgende verbouwing ruimte creëren zodat mensen hier kunnen eten," aldus Wim. Hij wil zich de komende jaren meer toeleggen op workshops, waarbij hij zijn kennis kan overdragen en mensen kan laten proeven.
SPAARACTIE Eerst wordt het jubileum gevierd. Voor klanten is er een spaaractie: er kan worden gespaard voor een koeltas met inhoud. En er is meer goed nieuws: dit jaar is er geen zomersluiting. "Van 20 juli tot en met 8 augustus zijn we woensdag tot en met zaterdag geopend. Wel met een beperkter assortiment."
Naomi Heidinga