Filemon Wesselink (links) is directielid van Digibende.
Filemon Wesselink (links) is directielid van Digibende. Digibende

Ontwikkelcentrum Digibende opent vestiging in Amstelveen

29 juni 2020 om 08:00 Onderwijs

AMSTELVEEN Ontwikkelcentrum Digibende opent op 4 september zijn deuren aan Bouwerij in Amstelveen. Digibende richt zich op jongeren van 12 tot 28 jaar die onvoldoende aansluiting vinden binnen het onderwijs of nog niet klaar zijn voor een stap naar werk. Het centrum biedt een uitdagend aanbod gericht op ICT, technologie en creativiteit binnen de digitale wereld. De vestiging van Digibende in Amstelveen komt voort uit een samenwerking tussen Digibende, gemeente Amstelveen en de samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs, namelijk Amstelronde voor primair en SWVAM voor voortgezet onderwijs.

Presentator Filemon Wesselink is naast zijn werkzaamheden in de tv-wereld ook directielid van Digibende. Hij kwam in 2018 in contact met Fabian Leijten, ondernemer en oprichter van het ontwikkelcentrum  in het Limburgse Kelpen-Oler. Filemon was  enthousiast over het concept en is er inmiddels zelf gemiddeld drie dagen per week werkzaam.

HOOGBEGAAFDHEID OF AUTISME “De jongeren bij Digibende kampen in veel gevallen met (dreigend) schooluitval. Digibende werkt met de jongeren aan een balans tussen Leren, Werken, Sport en Spel," licht Filemon Wesselink toe. "De jongeren bij Digibende zijn vaak gediagnosticeerd met hoogbegaafdheid of autisme. Bij Digibende wordt er vooral ingespeeld op talenten. Ze worden gestimuleerd om zich te ontwikkelen binnen vakgebieden waar ze affiniteit mee hebben. Ze hebben vaak geweldige kwaliteiten op het vlak van ICT maar vinden hiervoor niet de aansluiting of uitdaging binnen het bestaande onderwijsaanbod. Interne vakspecialisten van Digibende werken met de jongeren aan Programmeren, Multimedia Vormgeving, Game Development, Virtual Reality, Cybersecurity, Robotica en Artificial Intelligence. Ook sport, voeding en leefstijl zijn belangrijke onderdelen van het aanbod.”

SAMENWERKING Op de locatie in Limburg maken op dit moment meer dan 100 jongeren uit het hele land gebruik van Digibende. Omdat het gebrek aan aansluiting voor deze doelgroep niet enkel een regionaal probleem is, besloten Wesselink en Leijten om andere gemeenten en onderwijsverbanden te benaderen met als doel hier ook te vestigen. De samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs en gemeente Amstelveen herkenden de behoefte aan een dergelijke oplossing en zijn de eersten waarmee een samenwerkingsovereenkomst is gesloten.

PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN Het team van Digibende bestaat uit vakspecialisten, orthopedagogen en een sportcoach. Digibende is gespecialiseerd in autisme, hoogbegaafdheid, ad(h)d, onderpresteren, faalangst en leerstoornissen. Er wordt vanuit een persoonlijk ontwikkelplan gewerkt aan doelen en vaardigheden die horen bij zelfstandigheid en zelfredzaamheid, zoals structuur, ritme, regelmaat en samenwerking. 

VERTROUWEN De jongeren worden klaargestoomd om de draad weer op te pakken en waar mogelijk wordt Digibende gecombineerd met deelname aan school of een opleiding. Dit kan door bijvoorbeeld één of twee dagen per week naar Digibende te gaan en de overige dagen naar school. Wanneer jongeren vertrouwen krijgen kunnen ze ook gemakkelijker omgaan met zaken die voor hen normaal oncomfortabel zijn. “Het is bijvoorbeeld heel mooi om te zien dat het behalen van een diploma soms ineens toch mogelijk blijkt te zijn”.

Voor kinderen en jongeren die binnen de regio Amstelland en de Meerlanden wonen en/of naar school gaan, wordt deelname aan de Digibende door de gemeente en de samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs bekostigd. Voor kinderen en jongeren uit andere regio’s worden individuele afspraken over de bekostiging gemaakt.

Aanmeldingen kunnen rechtstreeks worden gedaan bij Digibende, waarna een intakegesprek zal plaatsvinden. Tijdens dit gesprek wordt onderzocht of Digibende een passende oplossing is. Intakegesprekken kunnen worden ingepland vanaf 1 juli via het contactformulier op www.digibende.nl of via 020-217.0645.

advertentie
advertentie