Dordrecht.
Dordrecht. Dorothee Klopper

Men schrijft ons: Aan alles zit twee kanten

27 juli 2020 om 09:46 Opinie

OUDER-AMSTEL Bij gebrek aan een nieuwe editie van ons Nieuwsblad voor Ouder-Amstel, (in verband met vakantie) bladerde ik het nummer van 15 juli nog eens door. Op dezelfde pagina vond ik twee berichten, die nogal verschilden van invalshoek: Het ‘Axel Koenders Fitpark’, met aanbeveling van de naamgever om buiten te sporten, super gezond, bevordert het welzijn van mensen en verlengt hun levensduur. Daaronder: ‘Vlieglawaai bestrijden’, door slimme ramen. 

Dat voelt als pure surrogaat ter bestrijding van de klimaatbedreiging, als het omvouwen van het hoekje van een bladzijde, die we eigenlijk helemaal moeten omslaan, of misschien zelfs verwijderen. Met isolerende ramen bestrijd je het vlieglawaai toch niet effectief? Maar als je voor een prikkie een weekendje New York kunt boeken, compleet met geluidsoverlast, CO2 uitstoot, en strepen in de lucht? Dáár zit waarschijnlijk het verschil tussen slimmigheidjes en wijsheid! Een goed alternatief voor zo’n reisje zou kunnen zijn: Een weekendje Dordrecht; met goed bewaarde historische binnenstad en daarbij een bezoek aan de molens van Kinderdijk. In die slimmigheidjes raak je zomaar verstrikt en het beneemt je het zicht op de gevolgen op de langere termijn. 

Moet de jeugd van de toekomst straks het lawaai ontvluchten, door vanachter slimme ramen te kijken naar de strepen in de lucht? En buitenspelen was nog zo gezond, vooral in schone lucht! Toen Ouderkerk a/d Amstel gehoor vond voor het bomenkap-protest, waren wij daar allemaal blij mee, en terecht trots op. (Het tankstation langs rijksweg 9, bij Benning). Daar ging de knop óm, om een beter, schoner leefklimaat te bevorderen. Graag geef ik dit alles ter overweging door aan onze lezers.

Dicky Hogenhout-Nagel

advertentie
advertentie