Afbeelding
Advies gesprek

Waarom een extern vertrouwenspersoon inschakelen?

12 augustus 2020 om 15:38 Partnercontent

De werkomgeving hoort een veilige omgeving te zijn. Maar helaas komen ongewenste omgangsvormen nog altijd veel te veel voor op de werkvloer. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Jaarlijks ondervinden ruim 1,2 miljoen werknemers ongewenst gedrag op de werkvloer. Onder ongewenst gedrag vallen: agressie, seksuele intimidatie, pesten of discriminatie. Deze ongewenste omgangsvormen vallen onder psychosociale arbeidsbelasting en kunnen leiden tot (langdurige) uitval. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de medewerkers die zich onveilig voelen. U heeft een zorgplicht en dient ervoor te zorgen dat medewerkers die te maken hebben met ongewenst gedrag na een incident worden opgevangen en begeleid door een deskundig persoon. U kunt daarvoor een externe, gecertificeerde vertrouwenspersoon aanstellen.

Gevolgen van ongewenst gedrag 

Ongewenst gedrag heeft niet alleen psychosociale gevolgen voor het directe slachtoffer. Ook de werkgever ervaart op den duur de negatieve gevolgen. Want de werknemer wordt minder productief door onder andere concentratieverlies of slaapgebrek. Andere gevolgen kunnen zijn dat de medewerker zich niet meer betrokken voelt bij de organisatie of vaker gaat verzuimen. Uiteindelijk kan het zo ver komen dat de medewerker langdurig ziek wordt.

Wat is de taak van de externe vertrouwenspersoon?

Zijn er binnen uw organisatie ook meldingen van ongewenst gedrag? Dan is het verstandig om een vertrouwenspersoon in te schakelen. Dit is geen wettelijke verplichting, maar toch zou iedere werkgever er een aan moeten stellen. U kunt iemand intern aanstellen als vertrouwenspersoon, maar nog beter is om externe vertrouwenspersoon in te schakelen. Als u hiervoor kiest, weet u in ieder geval zeker dat ‘dubbele petten’ worden voorkomen. De externe vertrouwenspersoon kan ook zorgen voor opvang en begeleiding van de medewerker in een gegarandeerd vertrouwelijke omgeving. 

Voorlichting over ongewenst gedrag 

Het voorkomen van ongewenste omgangsvormen is ook van groot belang. De vertrouwenspersoon kan voorlichting geven over ongewenste omgangsvormen op de werkvloer. Dit kan een bijdrage leveren aan het bespreekbaar maken, herkennen en voorkomen van dergelijk gedrag. Bewustwording van ongewenst gedrag is belangrijk omdat het niet altijd duidelijk is in welke gevallen sprake is van ongewenste omgangsvormen. Wat voor de één als grapje is bedoeld, is voor de ander misschien ongewenst. Maar de gevolgen kunnen hoe dan ook uitmonden in een ernstige mate van stress of erger. Dat wilt u hoe dan ook voor zijn. Iedere werkgever kan te maken krijgen met ongewenst gedrag op de werkvloer. Voorlichting is daarbij een goede stap. 

Oplossingen 

Rei-integratie-experts Xs2more biedt meer dan alleen de naam doet vermoeden ook voor het inschakelen van een vertrouwenspersoon bent u aan het juiste adres. De gecertificeerde vertrouwenspersonen hebben een gedegen opleiding gevolgd. Samen met de medewerker in kwestie wordt gezocht naar constructieve oplossingen. Hierbij speelt vooral de medewerker zelf een actieve rol. Als werkgever houdt u in alle gevallen de regie. Wilt u meer weten over de vertrouwenspersoon, arbeidsongeschiktheid of andere zaken omtrent ongewenst gedrag? Neem dan vrijblijvend contact op met Xs2more. De arbeidsdeskundigen vertellen u graag meer over hun diensten en de voordelige tarieven. Voor meer informatie kunt u bellen naar 088 – 700 7750 of een mailtje sturen naar info@xs2more.nl.

advertentie
advertentie