De Kloosterstraat in 1967.
De Kloosterstraat in 1967. Stichting Oud Duivendrecht

Oud-Duivendrecht: de Kloosterstraat

1 september 2020 om 10:00 Historie

DUIVENDRECHT In deze serie van Stichting Oud-Duivendrecht vertellen bewoners over straten van weleer. In deze aflevering staat de Kloosterstraat centraal.

Op 5 mei 1946 is boven de ingang van het Clarissenklooster een beeld geplaatst van de aartsengel Michaël omdat Duivendrecht in de oorlog gespaard gebleven is. Het goede had het kwade overwonnen! Toen het klooster moest verdwijnen voor de aanleg van de ringweg A10 heeft de heer Wisse het beeld gered van de slopershamer. Vanaf 1967 stond het beeld tussen de bloemenborders bij ‘engelbewaarder’ Gerrit Wisse in de achtertuin in de Kloosterstraat nummer 59. 

AARTSENGEL Zuster Josepha leefde als een van de laatste nonnen in het Duivendrechtse klooster en 4 april 2005 stuurde zij uit Someren een handgeschreven brief met de hele geschiedenis van het klooster. De non vermeldt dat de Moeder-Overste van het in 1927 gebouwde Clarissen-klooster, een bijzondere devotie tot de Engel Michaël had en dat zij beloofde dat als door de voorspraak van de Heer hun klooster én de bewoners gespaard zouden blijven zijn beeltenis aan de voorgevel zou komen. Beeldhouwer Troupin uit Amsterdam maakte het beeld. En zuster Josepha was te gast bij de herplaatsing van het beeld naar ontwerp van Dick Albers uit Ouderkerk aan de Amstel. Samen met burgermeester Jaap Nawijn onthulde de heer Wisse het gerestaureerde beeldvan Michaël op Hemelvaartsdag 5 mei 2005 om 13 uur in de middag. Het klooster en het naast gelegen kerkhof zijn voltooid verleden tijd, maar de aartsengel op de hoek Kloosterstraat/ Michaëlplein houdt dag en nacht trouw de wacht. Alle data rond het klooster van de Clarissen, dat veertig jaar lang in Duivendrecht stond en over de Duivendrechtse geschiedenis in de Tweede Wereldoorlog, de komst van het oorlogs-monumentje in 1950 en unieke foto’s van het bevrijdingsfeest in 1955 staat op de website Duivendrecht Destijds in Oud-Duivendrechtse Saecken nummer 8, uitgebracht in april 2005. 

ONDERDUIKSTER Dank zij de familieoverlevering kennen Netty Pieneman-de Jonge en Joke Slager-van den Beukel, allebei geboren en getogen in de Kloosterstraat, de mooie beelden uit hun jeugd en de aangrijpende oorlogsverhalen. Netty is 82 jaar en woont nog steeds in de Kloosterstraat. Zij weet dat er telkens aan weerskanten van de straat een huizenblok in de straat bijgebouwd werd. De Kloosterstraat en daarmee het aantal gezinnen groeide tussen 1935-1955 beetje bij beetje. Hillie (geb. 1913) en Arie (geb. 1912) trouwden in 1939. Het jonge paar vestigde zich in Duivendrecht in de Kloosterstraat nr.84. Hillie maakte van haar gezin een warm, harmonisch rustpunt, waar velen welkom waren met hun lief, maar vooral met hun leed. Tante Buny, een koosnaam van een joodse onderduikster, vond onderdak bij het jonge gezin met een dochtertje van tweeëneenhalf, een en zoontje van anderhalf en eenbaby op komst. Haar vervalste persoonsbewijs gaf Cornelia Buning aan. 

ERETITEL Voor hun hulp aan deze joodse vrouw heeft Yad Vashem, het Israëlische instituut ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Jodenvervolging, het echtpaar onderscheiden met de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. De hoogbejaarde Hillie van den Beukel heeft deze onderscheiding zelf in het ’t verzorgingshuis ‘t Reijgersbosch in Duivendrecht in ontvangst mogen nemen.

AMSTELSOEP Vlak na de oorlog klonk met regelmaat de bel van de soepauto’s door de Kloosterstraat. Netty herinnert zich dat de heer Van den Beukel rond reed in een bestelautootje met erwten- tomaten- en groentesoep soep in gamellen. Naast de soep ook nog te koop lekkere corned beef, zonder korrels. En de vermaarde pruimenjam in weckpotten. Later kwam er soep in potten met de naam ‘Amstelsoep’.

advertentie
advertentie