Ans en Hans Quirijnen en Jo Blom.
Ans en Hans Quirijnen en Jo Blom. Mariëlle Dogterom

Open monumentendag Duivendrecht: Camera op scherp

15 september 2020 om 10:02 Historie

DUIVENDRECHT Wethouder Marian van der Weele verrichtte vrijdag 11 september de aftrap van Open Monumentendag 2020 Duivendrecht. De ‘aftrap’ vond plaats in de tuin van de monumentale Antoniushoeve uit 1889. 

Ter gelegenheid van deze dagen waren fiets- en wandelroutes in het boekenkastje op het Kerkplein bij station Duivendrecht beschikbaar en op nog drie andere locaties. Deze waren een groot succes. Van alle vier gratis routeboekjes: Fietsroute 1 en 2, Zichtbaar Duivendrecht en Duivendrecht in Beeld waren er honderd exemplaren. Er waren er slechts een paar van elk over.

Stichting Oud-Duivendrecht had de bezoekers gevraagd vooral foto’s te maken, onder het mom ‘Camera op scherp’. Vele deelnemers gaven hier enthousiast gehoor aan.

Tijdelijk afhaalpunt in Duivendrecht voor de
Monumentenroutes.
Het schoolbankje in het plantsoentje bij het station met de hoeve
Wintershoven op de achtergrond.
Wethouder Marian van der Weele.
Genoeg te beleven voor Jong en Oud.
De Dom van Duivendrecht torent boven alles uit. Een landmark. Bouwpastoor Laurent wilde voor de  R.K. Urbanusparochie in Duivendrecht een
kerk met twee torens, een zeldzaamheid voor een dorpskerk, bestaande uit 3
geledingen met torenspits, waarvan de eerste geledingen en de spitsen niet identiek zijn. Bouwjaren 1878-1879.
Sonja van der Valk geeft een voorproefje over haar project onder
constructie: Het verleden van de intensieve melkveehouderij Antoniushoeve (1889) en het
huidige hedendaagse eigentijdse en moderne gebruik van de gerestaureerde boerderij.
Vanwege de verbreding van de Ringweg A10 zijn er meer bomen langszij de Kloostersingel geplaatst. Dat geeft een bijzondere en natuurlijke afscheiding. Zodra je het viaduct
onderdoor komt, was ooit de aanloop van en naar de ophaalbrug van Duivendrecht. Vanaf deze plek op de foto konden wij die brug zien. Nu is er enigszins zicht op het viaduct, maar door het bomenlaantje langszij de Kloostersingel blijft het een afscheiding van Amsterdam en naar de Rijkstraatweg. Daardoor voelt Duivendrecht in al zijn glorie nog steeds als een dorp.
Het woonhuis van de boerenstede Groot Giessenhof, een melkveehouderij. In 1928 werd de boerderij door brand in de hooiberg beschadigd, maar weer gerestaureerd, in de oude stijl In de naastgelegen christelijke school brak brand uit in 1942. De Duivendrechtse kleuters kregen tijdelijk onderwijs in deze boerderij. Voor 1953 mochten de kerkgangers op het erf hun paard en rijtuig stallen gedurende de kerkdienst in het Kleine Kerkje verderop.
advertentie
advertentie