Afbeelding
Autoverzekering

Grote verschillen in premie autoverzekering in Noord-Holland

30 september 2020 om 07:00 Partnercontent

Autobezitters moeten verplicht een WA-autoverzekering afsluiten. De hoogte van de premie is afhankelijk van een aantal zaken, waaronder het opgebouwde aantal schadevrije jaren, maar ook het model auto. Maar ook de plaats waar je woont vormt een belangrijke factor binnen de hoogte van de autoverzekeringspremie. Binnen de provincie Noord-Holland zijn de verschillen daarom ook groot. Welke factoren spelen hierbij een rol?

Risicobepaling

Een verzekeraar neemt bij het vaststellen van een premie altijd het risico als uitgangspunt. Hoe hoger het risico op schade, des te hoger de premie die je moet betalen. Ook de woonplaats is een belangrijke factor bij autoverzekeringen. Hoe meer verkeer in een bepaalde regio, des te groter de kans op schade. Ook het aantal (historische) claims binnen een woonplaats is een factor. Als er relatief veel schades geclaimd worden in een bepaalde plaats, is de kans groot dat de premie voor automobilisten die daar wonen ook hoger is.

Grote premieverschillen in Noord-Holland

Vergeleken met andere provincies, is Noord-Holland een provincie met relatief veel auto’s. Cijfers van afgelopen jaar laten zien dat er in Noord-Holland ruim 1 miljoen auto’s geregistreerd staan. Over het algemeen geldt dat in grote steden meer schades worden gereden. In dorpen en kleinere steden binnen de provincie is dit -vanzelfsprekend- minder aan de orde, en valt de premie daardoor in veel gevallen ook gunstiger uit.

Op basis van het aantal auto’s in Noord-Holland zou je daarom kunnen zeggen dat de premies relatief hoog zouden moeten zijn. Maar er zijn ook uitzonderingen, daarom is het verstandig je autoverzekering te vergelijken. Ook zijn er rustiger gebieden in Noord-Holland, waar in het verleden veel is ingebroken in auto’s en/of veel auto’s zijn gestolen.

Daarom ook altijd vergelijken bij verhuizing

Dat de premie voor een autoverzekering per woonplaats sterk kan verschillen, betekent ook dat je (hoogstwaarschijnlijk) een andere premie zult betalen als je verhuist. Het advies is daarom om bij een verhuizing altijd je autoverzekering te vergelijken. Wellicht zijn er andere verzekeraars die een voordeliger aanbod kunnen doen op je nieuwe adres. Zeker als je vanuit een stad naar een dorp verhuist is het interessant om je autoverzekering af te sluiten op Independer.

advertentie
advertentie