Duivendrechtselaan.
Duivendrechtselaan. Oud-Duivendrecht

Oud-Duivendrecht: De Duivendrechtselaan

20 november 2020 om 10:35 Historie

DUIVENDRECHT In deze serie van Stichting Oud-Duivendrecht vertellen inwoners over straten van weleer. In deze aflevering wetenswaardigheden over de Duivendrechtselaan, nu Rijksstraatweg.

RIJKSSTRAATWEG Pas in de 20e eeuw verloor de Duivendrechtselaan haar agrarische karakter, toen Rijkswaterstaat de verbinding tussen Amsterdam en Utrecht verbeterde. De naam Rijksstraatweg werd voor het eerst gebruikt in 1923. Van Amsterdam tot Utrecht werd het tracé gestroomlijnd. In 1928 werden in verband met de verbreding van de weg ook de sloten gedempt en de meeste bomen gekapt. In de loop van de 20e eeuw werd de ruimte tussen de boerderijen steeds meer opgevuld met woningbouw om de bevolkingsgroei van Amsterdam op te vangen. Het uiteindelijk resultaat was dat vrijwel alle boerderijen door de verstedelijking verdwenen zijn.

DORPSSTRAAT Na de voltooiing van de Rijksweg A2 in 1950 werd de oude Rijksstraatweg slechts een weg van streekbelang. Met de aanleg van Amsterdam Zuidoost (vanaf 1965) veranderde het lintdorp totaal. Na de bouw van de A10 in 1988 verdween de noordelijke kern. Toen ook nieuwe spoor- en metrolijnen en een NS-station aan de zuidkant werden aangelegd, werd de weg weer een lokale dorpsstraat, net als in de middeleeuwen. 

VEENONTGINNING De Rijksstraatweg, vroeger Duivendrechtselaan, ontstond in de 13e eeuw tijdens de veenontginning. Toen in 1639 de Keulse Vaart (Weespertrekvaart) werd gerealiseerd en er een brug over het kanaal kwam, liep de kortste en de belangrijkste doorgaande weg van Amsterdam naar Utrecht tot 1950 via de Duivendrechtselaan. De Duivendrechtse brug was van strategisch belang. Er lagen slootjes ter weerszijden van de weg met bruggetjes naar boerderijen en huizen. 

PARIJSE WEG Na de Franse tijd hebben Duivendrechters de Duivendrechtselaan een poos ‘de Parijse weg’ genoemd. Dat had vermoedelijk te maken met de intocht van Napoleon over deze laan op 9 oktober 1811. In 1846 stonden er in Duivendrecht nog maar 76 huizen en bepaalden boerderijen het straatbeeld. Tijdens het interbellum (de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog) werden fraaie forensenwoningen gebouwd. Ze vormen nu met de oudere gebouwen een mooie lintbebouwing. De Rijksstraatweg is een Allee, een Mall, met alle architectuur van de 20e eeuw in ruim een kilometer lange straat.

Op de Startpagina van www.duivendrechtdestijds.nl  kunt u het complete fotoboek ‘Rijksstraatweg In The Picture’ zelf inzien. Dit boek was in 2017 een geschenk van de inwoners van Duivendrecht voor de scheidende en de komende burgemeester.

Meer lezen over Duivendrecht in vroegere tijden? Eerder in deze serie kwam onder andere De Tamarindestraat aan bod.

advertentie
advertentie