Afbeelding
Foto: Joop Touw

Nieuwe middelbare school komt mogelijk in buurgemeente van Amstelveen

21 november 2020 om 08:15 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraad is woensdagavond unaniem akkoord gegaan met een motie van de VVD om onderzoek te doen naar te verwachten aantallen leerlingen in het voortgezet onderwijs (VO) tot 2039 in Amstelveen en buurgemeenten. De motie vraagt daarnaast om samen met de buren na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor één of meer nieuwe middelbare scholen.

De VVD diende de motie in bij de behandeling van een plan van het college voor hoe en waar scholen de komende jaren gehuisvest moeten worden. Volgens VVD-raadslid Bas Zwart blijkt al uit bestaande prognoses dat het aantal Amstelveense leerlingen tot 2039 met ongeveer 1800 groeit. “Daarbij is geen rekening gehouden met de bevolkingsgroei in buurgemeenten,” aldus Zwart, “terwijl daar duizenden woningen bijgebouwd worden. Momenteel zijn er in omliggende gemeenten onvoldoende VO-scholen, waardoor de druk op de Amstelveense scholen toeneemt.”

Verdere uitbreiding van VO-scholen op de bestaande plekken vindt Zwart niet wenselijk. De huidige omvang van zo’n 2000 leerlingen is wat hem betreft het maximum. “Als de scholen verder groeien, dan komt de verkeersveiligheid in het geding,” zei hij. Het college speelt al enige tijd met het idee voor een vijfde middelbare school. Omdat de huidige scholen sterk vergelijkbaar zijn, denkt Zwart voor de nieuwe school aan andere VO-onderwijsvormen.

De VVD is bereid ook naar oplossingen te zoeken samen met buurgemeenten. Dat betekent dat een nieuwe school niet per se in Amstelveen hoeft te komen. In het onderzoek worden daarom nadrukkelijk de ontwikkelingen en mogelijkheden bij de buren betrokken. Wethouder Frank Berkhout wees er wel op dat uiteindelijk de schoolbesturen nieuwe scholen stichten. “Omdat er allerlei belangen spelen, zal het best nog een puzzel worden om tot overeenstemming te komen,” zei hij “En gemeenten kunnen een oplossing niet opleggen.”

MODULAIR BOUWEN GroenLinks kwam met een heel ander aspect van scholenhuisvesting voor de komende jaren, namelijk ‘modulair bouwen’. Het komt erop neer dat een deel van een schoolgebouw gemakkelijk kan worden gedemonteerd en bij een andere school die behoefte heeft aan meer lokalen, weer kan worden opgebouwd. “Momenteel worden vaak noodlokalen ingezet als het aantal leerlingen van een school sneller stijgt dan verwacht,” aldus GroenLinks-raadslid Ilika Polderman. “Met alle bijbehorende kosten als gevolg. Modulair bouwen kan sneller en flexibeler en is duurzamer.” Zij diende een motie in voor onderzoek naar waar er in het Amstelveense onderwijs kansen liggen voor modulair bouwen.

Wethouder Berkhout zag er wel wat in. “In Amstelveen zijn we er in het verleden vooral in het primair onderwijs tegen aangelopen dat we scholen onvoldoende flexibel en schaalbaar hebben gebouwd,” zei hij. “Met modulair bouwen kun je goed inspelen op verjonging en vergrijzing van wijken. Als er veel leerlingen zijn, dan voeg je een module toe en als er later minder leerlingen zijn, dan haal je die weer weg. Er zijn in Amstelveen zeker situaties te vinden waar dit een zinvolle oplossing kan zijn. Ik steun de motie daarom van harte.” De motie werd vervolgens unaniem aangenomen.

René de Leeuw

advertentie
advertentie