Stelling 3: 'De Ronde Hoep'

16 maart 2018 om 10:28 Verkiezingen/nieuws

OUDER-AMSTEL In aanloop naar de verkiezingen heeft het Weekblad voor Ouder-Amstel de zeven deelnemende partijen 5 lokale stellingen voorgelegd. Deze zijn in de afgelopen weken in de krant verschenen. Voor het gemak zijn ze nu ook te vinden op deze site. 

De derde stelling luidt:

'De Ronde Hoep als calamiteitenberging'

De Ronde Hoep is aangewezen als noodoverloopgebied ofwel calamiteitenberging. De kans dat het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht moet besluiten om overtollig water in de polder te laten lopen, is heel klein: minder dan eens in de 100 jaar. De Ronde Hoep is onder andere gekozen voor dit doel omdat er relatief weinig is gebouwd. En de bebouwing die er is, ligt bijna overal langs de hoger gelegen delen. In de polder wonen en werken ongeveer 400 mensen. Over beschermende maatregelen en een regeling voor eventuele vervolgschade bestaat nog geen duidelijkheid.

GroenLinks:EENS

De Provincie en het Waterschap hebben besloten de Ronde Hoep te bestemmen als calamiteitenberging in het geval Amsterdam door extreme regenval en hoogwaterstand dreigt onder water te lopen. Dit kan met en zonder inrichting. Met een inrichting komt er ook een schaderegeling. Deze schaderegeling is essentieel voor de inwoners van de Ronde Hoep.
GroenLinks wil eerst duidelijke plannen (ook in de uitwerking) voor het bergen van water in de Ronde Hoep, waarbij bewoners, de cultuurhistorische waarde en het prachtige groen gerespecteerd worden. GroenLinks wil daarnaast dat niet een beperkte groep maar iedereen in geval van schade volledig gecompenseerd wordt. Tot slot moeten de milieueffecten niet alleen in beeld worden gebracht. Er moeten maatregelen komen om negatieve effecten zoveel als mogelijk te voorkomen en daar waar dat niet lukt te compenseren.

Partij van de Arbeid: EENS

Maar alleen onder strikte voorwaarden: de PvdA vindt dat er alles aan gedaan moet worden om bij schade de betrokken inwoners optimaal te compenseren. Ook zal er een goed inrichtingsplan gemaakt moeten worden om de schade aan eigendommen zo veel mogelijk te beperken. Zolang dit allemaal niet goed is geregeld, zijn wij tegen de voorgestelde calamiteitenberging.

Ouder-Amstel Anders:EENS

Natuurlijk liever niet de Ronde Hoep als calamiteitenberging. Maar het gebied is als zodanig aangewezen. Daarbij zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Diverse overleggen zijn er geweest. Standpunten van voor- en tegenstanders, alles is de revue gepasseerd. De uitkomst is: de Ronde Hoep wordt calamiteitenberging. Ouder-Amstel Anders had graag gezien dat het alternatieve plan verder was onderzocht. Maar helaas was hier geen meerderheid voor te vinden. Dus: de Ronde Hoep wordt calamiteitenberging, maar dan wel met de beste voorwaarden voor eventueel gedupeerden. Eenieder wordt schadeloos gesteld en er wordt voor niemand een uitzondering gemaakt. Een goede communicatie naar alle betrokkenen is voor ons essentieel. In ons hart hopen wij dat het nooit nodig zal zijn De Ronde Hoep als calamiteitenberging te gebruiken.

VVD: EENS

Maar alleen met een goede compensatieregeling voor de bewoners! De Ronde Hoep is al aangewezen als noodoverloopgebied. Dit houdt in dat als er sprake is van extreme hoogwaterstanden in de Amstel, de Ronde Hoep als uiterste redmiddel gebruikt gaat worden om water in te laten teneinde overstromingen in de omliggende dichtbevolkte gebieden te voorkomen. De kans dat dit gaat gebeuren is zeer klein. Maar als het moet gebeuren, is het verstandig om het zo te regelen dat het water gecontroleerd de Ronde Hoep in kan stromen en er ook weer uit gepompt kan worden. De VVD-fractie heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor een goede compensatieregeling voor de bewoners, met een omgekeerde bewijslast. Dat houdt in dat de bewoners niet zelf hoeven te bewijzen dat de schade is gekomen van de overstroming. De gemeente moet nu een bestemmingsplan vast gaan stellen voor de Ronde Hoep. De VVD wil dat de keus bij de individuele inwoners ligt of er wel of geen beschermende maatregelen in opgenomen moeten worden. En als die beschermende maatregelen er wel moeten komen, verwachten we dat het Waterschap deze kosten betaalt. De inwoners hebben er zelf immers niet om gevraagd!

Natuurlijk Belang: EENS

Natuurlijk Belang begrijpt dat de Provincie de Ronde Hoep heeft aangewezen tot noodoverloopgebied. Door het veranderende klimaat kan bij zeer extreme weersomstandigheden het waterpeil van de rivier de Amstel sterk stijgen. Zo sterk, dat de Amstel en de aanliggende waterbergingen (zoals de Noorder Legmeerpolder) onvoldoende capaciteit hebben om het water tijdig af te voeren. Daarom is er in noodgevallen een plek nodig om dit overtollige water tijdelijk en met zo min mogelijk overlast te kunnen bergen. 
Wel vind Natuurlijk Belang dat er een goede compensatieregeling moet komen voor de bewoners van de Ronde Hoep. Zo ook vinden wij dat er een sterke regierol vanuit de gemeente moet zijn. De afgelopen jaren heeft onze gemeente deze rol niet goed gepakt. Dat moet beter. Goede, duidelijke communicatie is hier van (Natuurlijk) belang. De inwoners van de Ronde Hoep moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen vanuit het Waterschap en de Provincie.  
Natuurlijk Belang zal de gemeente, het Waterschap en de Provincie wijzen op hun verantwoordelijkheid naar onze inwoners. Daarnaast vind Natuurlijk Belang het belangrijk dat er naar andere oplossingen gekeken blijft worden om zo de Ronde Hoep te ontzien.  

CDA: EENS

Het klimaat is aan het veranderen. Gelukkig hebben we in Nederland waterschappen die verstand hebben van waterbeheer. Het CDA vindt het een goede zaak dat zij anticiperen op de klimaatverandering. Daarom is het nodig om polder de Ronde Hoep achter de hand te hebben voor als het echt spaak loopt met de waterafvoer via de Amstel, en er ongecontroleerde overstromingsschade dreigt.
Er wordt inmiddels vijftien jaar gesproken over de invulling van de noodoverloop (calamiteitenberging) in de Ronde Hoep en het proces is nu in de beslissende fase. Voor dit plan definitief wordt moet, zo meent het CDA, vaststaan dat de bewoners en de (agrarische) bedrijven in de polder hier niet de dupe van kunnen worden. Daarom moeten alle maatregelen getroffen worden om mensen en gebouwen in de polder te beschermen. En moet zijn vastgelegd dat alle schade die ontstaat wanneer er daadwerkelijk water de polder instroomt, deze ruimhartig door het Waterschap wordt vergoed. Ook als er meer dan 2,4 miljoen m3 water de polder instroomt. Pas wanneer dit goed geregeld is, vindt het CDA dat de gemeente het bestemmingsplan kan aanpassen en mag het Waterschap de Ronde Hoep als calamiteitenberging inrichten.

D66: EENS

D66 had het liever niet gehad, maar de Provincie Noord-Holland heeft bepaald dat onze prachtige en unieke polder het stempel van calamiteitenberging kreeg. Door de klimaatverandering moest er een oplossing komen om in geval van uiterste nood, met een risico van één keer per 100 jaar, overtollig water uit de Amstel weg te kunnen laten vloeien om nog grotere schade elders te voorkomen. In ons land van polder en water wordt een groot aantal bewoners in de wijde omgeving dus beschermd, waarvan de inwoners in de Ronde Hoep de gevolgen moeten ondervinden. De inwoners van de polder zijn jarenlang in onzekerheid over die gevolgen. D66 komt op voor hun belangen. Wij willen geen Groningse toestanden, waar bewoners jarenlang moeten strijden voor een reële schadevergoeding. Inwoners moeten zekerheid krijgen over wat het voor hen betekent dat de polder ingericht wordt als calamiteitenberging. D66 wil dat voor de inwoners van de Ronde Hoep vooraf een goede schaderegeling gegarandeerd wordt. Zowel het Waterschap als de gemeente hebben de plannen bijna gereed. De inwoners kunnen daarna voor hun recht opkomen en tegen die besluiten hun zienswijze en bezwaar indienen.
 

advertentie
advertentie