Afbeelding
Beth Haim

Coronelpaviljoen in gebruik genomen

1 december 2020 om 09:42 hartenziel

OUDERKERK Vandaag, op maandag 30 november 2020, is Het Coronelpaviljoen op de Portugees-Israëlietische begraafplaats Beth Haim is maandag 30 november in gebruik genomen met het aanslaan van de mezoezot door rabbijn J.B. Serfaty en Gideon Coronel, zoon van Jacques Coronel en parnas van de Portugees-Israëlietische Gemeente. 

Helaas was het door de coronamaatregelen niet mogelijk om ook donateurs, medewerkers, relaties en andere betrokkenen uit te nodigen. In het voorjaar van 2021 wordt, mits de omstandigheden het toelaten, een passende openingsceremonie georganiseerd.

Het Coronelpaviljoen is het sluitstuk van het plan ‘Op grond van traditie’, dat in 2014 in gang is gezet, 400 jaar na de ingebruikname van Beth Haim om de begraafplaats meer toegankelijk te maken. Alle onderdelen van dit plan zijn inmiddels gerealiseerd. Zo zijn er nieuwe paden aangelegd, nieuwe hekken geplaatst en trappen en bruggen gekomen om de onbereikbare delen van de begraafplaats te ontsluiten.

APP Daarnaast is de Beth Haim App gelanceerd, die bezoekers meeneemt langs de vele bijzondere graven. In de door Studio YIPP gemaakte App vertelt Hanneke Groenteman over de begraafplaats zelf en degenen die hier in de afgelopen 400 jaar hun laatste rustplaats vonden. Langs de paden zijn op fijne plekken rustbankjes neergezet. Een selectie van 100 grafstenen is 3D ingescand, waarmee deze definitief voor het nageslacht behouden blijven. 

VRIJ TOEGANKELIJK Een groot deel van het plan en ook de architectuur en inhoud van het paviljoen zijn ontworpen door Jan Loerakker (LOA) en Herman Kossmann (Kossmanndejong). Het bijzondere bakstenen paviljoen is gebouwd door bouwbedrijf Aalberts uit Loosdrecht. Het voor iedereen vrij toegankelijke paviljoen biedt bezoekers een introductie in de geschiedenis van de Portugees-Joodse gemeente van Amsterdam en in het bijzonder van de begraafplaats Beth Haim.

VIDEOFILM Een videofilm op een groot ingebouwd scherm vormt het belangrijkste onderdeel van deze introductie. Kijkend naar de mooie filmopnamen en animaties van Martin Grootenboer van Tungsten Projects en luisterend naar de prachtige stem van Jeroen Krabbé treedt men als het ware binnen in een bijzondere, bijna magische wereld. De film duurt ongeveer tien minuten en start op het moment dat de bezoeker het paviljoen betreedt. De film is in het Nederlands te beluisteren en wordt in het Engels ondertiteld. Drie vitrines in het paviljoen geven nog een inhoudelijke verdieping aan deze ervaring. Zo geeft een maquette in een van de vitrines goed weer hoeveel graven er in de loop der jaren in de grond zijn gezakt en is in een andere vitrine, een 1:1 detail van het graf van Mozes de Mordechai Senior uitgefreesd in Carrara marmer te zien. De productie van de tentoonstellingselementen en de installatie van de audiovisuele apparatuur is door de firma Flink verzorgd. 

MARMEREN TERREINKAART Smederij Cuijper uit Ouderkerk aan de Amstel heeft met grote precisie de hekwerken langs de Kerkstraat gerenoveerd en de messing schuifdeuren en lichtarmaturen in het paviljoen gemaakt. Afgelopen week heeft Gouda Natuursteen de magnifieke marmeren terreinkaart voor het paviljoen geplaatst.


OPENINGSTIJDEN Let op: het entreehek langs de Kerkstraat en de schuifdeuren van het paviljoen sluiten automatisch bij zonsondergang (17.00 uur). Zondag tot en met vrijdag open vanaf 08.30 uur tot zonsondergang. Op vrijdag wordt gesloten om 14.00 uur. Zaterdag de hele dag gesloten, evenals op de Joodse feestdagen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie