Bezoek aan ROBA met wethouder De Reijke.
Bezoek aan ROBA met wethouder De Reijke. Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: Nieuwe energie

2 december 2020 om 07:00 Corona

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bericht over de stand van zaken tijdens deze coronatijd.

Op het moment dat u het leest is de decembermaand alweer twee dagen oud. Wie had in maart van dit jaar kunnen bedenken dat de woorden corona, lockdown, 1,5 meter afstand, mondkapje, volhouden en thuiswerken mee zouden doen in de race om meest gebruikte woorden van het jaar 2020. Ik heb het zeker niet zien aankomen. Ook de enorme impact van het Covid-19 virus op ons dagelijks leven viel toen nog niet te voorspellen. Overigens denk ik dat ‘corona’ een goede kans maakt op de eerste plaats. Inmiddels zijn we met elkaar gepokt en gemazeld als het om corona gaat. Zozeer dat ook het woord coronamoe is ingeburgerd in het dagelijks taalgebruik. Met de feestdagen in het vooruitzicht, waarbij er helaas nog weinig kans lijkt op versoepeling van de maatregelen, zijn we met elkaar dus wel toe aan aandacht, warmte en nieuwe energie.

ONVERWACHTE HOEK En die energie komt soms uit onverwachte hoek. Zo ging ik met Barbara de Reijke, wethouder gezondheid langs bij ROBA Engineering, gespecialiseerd in de robotica. Zij helpen het Covid-virus indammen met een machine, die de samples van het afgenomen testmateriaal gereedmaakt voor de analyse, een onderdeel van de door TNO ontwikkelde PCR-sneltest. Dankzij deze robot komt er geen handarbeid meer aan te pas en kan de capaciteit makkelijk opgeschaald worden. De eerste machine draait al in de snelteststraat in de RAI A’dam. En er volgen er meer. Fascinerend om de robot aan het werk te zien en inspirerend hoe enthousiast gastheer Rob Vuurmans ons erover vertelde. En dat gebeurt dan gewoon in de Ambachtenstraat. Ik kreeg er nieuwe energie van.

BETH HAIM: ‘HUIS DES LEVENS’ En vandaag (maandag) mocht ik samen met wethouder cultureel erfgoed, Marian van der Weele de opening van het paviljoen van Beth Haim bijwonen. Natuurlijk allemaal volgens de coronaregels. Het was koud en nat, maar wat gaf dat paviljoen ons een warm gevoel. Het is sober en eenvoudig, heel passend voor een Joodse begraafplaats, maar indrukwekkend. Kijkend naar de magnifieke beelden en animaties van Martin Grootenboer van Tungsten Projects, en luisterend naar de prachtige stem van Jeroen Krabbé waan je je tien minuten in een andere wereld. Fantastisch werk van architecten Jan Loerakker (LOA) en Herman Kossmann (Kossmanndejong). Wij waren diep onder de indruk. Een aanwinst voor onze gemeente. En een aanrader als u behoefte heeft aan een rustige plek om even op te laden.

MONDKAPJE VERPLICHT Vanaf morgen, dinsdag 1 december, geldt de mondkapjesplicht. In winkels, bij de kapper, in musea, het theater en in de bibliotheek. Ook in het onderwijs is het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Houd u zich er niet aan, dan riskeert u een boete van 95 euro. Maar ik reken erop dat boetes hier niet nodig zijn.

SINTERKLAAS En dan is het zaterdag zover. Of de Sint u (online) een bezoek brengt, of u aan het dobbelen gaat met het gezin of dat u een avond vol surprises beleefd. Ik hoop dat de Sint strooit met plezier en een fikse dosis nieuwe energie. Een hele fijne Sinterklaasavond allemaal.

Opening Beth Haim met wethouder Van der Weele.
advertentie
advertentie