Afbeelding
Naomi Heidinga

'Dit werk niet vrijblijvend'

29 maart 2018 om 07:09 lokaal

Naomi Heidinga

José Zeinstra-Hoetmer woont met haar gezin in Waver. Ze is activiteitenbegeleider bij Coherente en heeft de ouderen onder haar hoede. Ze werkt veel samen met vrijwilligers en doet zelf ook al jaren vrijwilligerswerk.

Bernadette Stronkhorst-Brockhoff wil van haar weten: Hoe vrij is de vrijwilliger?

Hoe ben je met het vrijwilligerswerk begonnen?

"Ik ben begonnen als vrijwilliger in het buurthuis Waver. Daar hielp ik bij activiteiten voor jong en oud. Onze buurman was betrokken bij het rolstoelwandelen in Duivendrecht. Hij vroeg me een keer mee te gaan, om te kijken of het ook iets voor Ouderkerk zou zijn. Het was heel leuk, we namen mensen mee uit het Reijgersbosch. Ze vonden het fijn om naar buiten te gaan. Daarop besloten we het rolstoelwandelen ook in Ouderkerk te starten, met mensen uit Theresia. Dat lukte, al snel hadden we voldoende vrijwilligers. Bijzonder aan deze vrijwilligers was dat ze allemaal vrij jong waren. Na een training rolstoel duwen - je moet even leren hoe je een drempel opkomt en hoe je een helling afgaat – konden we op pad."

Werd het in Ouderkerk ook een succes?

"De mensen waren heel enthousiast. Naast het wandelen, gingen we altijd ergens koffiedrinken. In de Vrije Handel, op de boerderij, in het gemeentehuis, bij de tennisclub: overal werden we enthousiast ontvangen. Het rolstoelwandelen gaf veel voldoening. Op een gegeven moment merkten we wel dat de ouderen steeds kwetsbaarder werden, zowel geestelijk als lichamelijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld angstig worden, als ze niet meer weten waar ze zijn. Daardoor verandert het vrijwilligerswerk: het vraagt andere vaardigheden en flexibiliteit van vrijwilligers.

Uit het vrijwilligerswerk is een baan voortgekomen?

"Coherente heeft me gevraagd om aan de slag te gaan als activiteitenbegeleider. We organiseren diverse uitjes voor ouderen. Denk aan een tripje naar het museum of naar een pannenkoekenboerderij. In het verleden organiseerde Coherente zelf een zomerprogramma voor ouderen, nu doen we dat alweer een aantal jaar samen met vrijwilligers van het Rode Kruis en de Zonnebloem. Dat geeft ouderen ook in de zomer leuke uitstapjes en activiteiten."

Welke eigenschappen moet je hebben als vrijwilliger?

"Als vrijwilliger in het ouderenwerk is het belangrijk om sociaal te zijn. Je moet goed met mensen kunnen omgaan, je kunnen inleven in de ander. Daarnaast moet je flexibel zijn. Dat laatste is voor vrijwilligers wel eens moeilijk. Vaak zijn mensen gewend om op een bepaalde manier te werken, maar die werkwijze hoeft niet per se het beste te zijn voor de gasten. Dan ga ik het gesprek met iemand aan, kijken we met elkaar hoe het anders kan. Dat is niet altijd makkelijk. Soms willen mensen wel veranderen, maar vervallen ze weer in hun gewoonte. Bijvoorbeeld in de manier waarop ze mensen aanspreken: erg direct of juist betuttelend. Soms kom je tot de conclusie dat iemand niet geschikt is voor een bepaald type vrijwilligerswerk. Dat kan lastig zijn om te accepteren, maar dan is het belangrijk om samen te zoeken naar werk dat wel bij iemand past."

Hoe vrij ben je als vrijwilliger?

"Aan de ene kant ben je heel vrij. Je kunt zelf iets nieuws opstarten. Zoals ik van plan ben, samen met mijn dochter Cindy. Het idee is om van oktober tot april eens per maand op zaterdagochtend zwerfvuil te gaan opruimen. We beginnen met koffie en gaan daarna een aan de slag, elke keer in een andere wijk. Mensen kunnen zich aanmelden via ouderkerkszwerfafval@gmail.com of via Facebook. Aan de andere kant ga je als vrijwilliger wel verplichtingen aan. Er wordt op je gerekend. Het is dus niet vrijblijvend. Voor vrijwilligers die evenementen organiseren is het soms lastig de moed erin te houden. Ze krijgen te maken met zoveel wet- en regelgeving. Daardoor is het bijna onmogelijk om een evenement als de Waverse kermis, dat al bijna tachtig jaar bestaat, nog doorgang te laten vinden."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Dominique Vroom, mijn 88-jarige buurvrouw. Ik wil haar vragen: hoe belangrijk is het om op deze leeftijd nog zelfstandig te kunnen wonen?"

advertentie
advertentie