Afbeelding
Jaap van Rijn
Culinair

Lekker knapperige kerstvis: spiering uit de Nederlandse wateren

25 december 2020 om 13:00 Culinair

OUDER-AMSTEL De grote trend van de afgelopen jaren: eten bereiden van lokale producten. En het ziet er naar uit dat deze trend straks het nieuwe normaal is. Want wat je van dichtbij haalt, is verser en kost minder brandstof om te verplaatsen. Zoals de spiering.

Het idee achter dit stukje: een lekker en zeer betaalbaar Nederlands snackje presenteren tijdens de feestdagen. Gemaakt van het ‘vergeten’ visje spiering. Die net zoals onder meer kokkels, schelpen uit de Waddenzee, in grote hoeveelheden wordt getransporteerd naar mediterrane landen. Daar weten ze wel wat lekker is. Kokkels kosten de helft van de in Nederland wel populaire vongole, tapijtschelpen, en doen er qua smaak niet voor onder.

Spiering kost een habbekrats. Dus is het goed voor te stellen dat ze in het zuiden van Europa niet alleen de kokkels maar ook de visjes graag zien komen. Spanjaarden frituren kleine visjes als ansjovis, boquerones, en zandaaltjes, sonos, en zetten deze als pescaditos fritos op tafel. Je kunt ook zomaar de Nederlandse spiering in de frito’s tegenkomen, want die lijkt sterk op de aaltjes. Als ze al niet hetzelfde zijn. Ook Chinezen in Nederland eten graag spiering.

Foto: Jaap van Rijn

ZEE-SPIERING EN BINNENSPIERING Waarom is de spiering in Nederland ondergewaardeerd, vanuit het perspectief van visliefhebbers? Spiering beschouwen vele vissers als aasvis, dat zal het zijn. Ze vangen met spiering liever snoekbaars, paling en kabeljauw. Maar er blijft genoeg spiering over voor de Nederlanders die een culinair avontuurtje niet schuwen. Daarom het idee hier voorgelegd om tijdens een van de feestdagen een bak gefrituurde spiering als gezellige, lokale snack te presenteren. Dan kun je erbij vertellen dat de spiering zowel zwemt in zoetwater, de binnenspiering, als in zoutwater, de zeespiering. Wat best bijzonder is voor een vis. De zoutwaterspiering paait in brak en zoetwater, ook dat nog.

DIEPE GEULEN Veel spiering komt uit het IJsselmeer, de Waddenzee en ook uit de diepe geulen bij de Stevin-sluizen van de Afsluitdijk. Die geulen kunnen 30 meter diep zijn, putjes in vissersjargon. Het water is hier brak en dat heeft de spiering graag. De spieringvissers van de Waddenzee werken met de natuur mee want ze respecteren de paaitijd.

We zitten nu midden in het vangstseizoen, de spiering is van hoge kwaliteit. Genoeg visboeren willen je best iets bijzonders verkopen, wat de spiering in de loop der tijd is geworden.

Gefrituurde spiering
1 liter zonnebloemolie
500 g spiering, met keukenpapier drooggedept
50 g witte patentbloem
50 g paneermeel of panko
10 takjes platte peterselie, fijngesneden
1 sjalot, fijn gesnipperd
Zout
Witte peper uit de molen

- Verhit de zonnebloemolie tot 180 graden.
- Haal een portie spiering eerst door de bloem en vervolgens door paneermeel of panko.
- Bak de spiering in delen, anders zakt de temperatuur van de olie te snel. Bak de spiering goudbruin en knapperig in zo’n 5 minuten. Zorg met een schuimspaan dat de spiering niet aan elkaar gaat plakken.
- Schep met een schuimspaan de spiering uit de olie op keukenpapier. Dep voorzichtig droog.
- Doe de spiering in een bak en schep een deel van de peterselie en sjalot door de vis. Voeg wat zout en peper toe. Herhaal de handelingen met de overige spiering.
- Serveer de spiering op een gezellig bord met een bakje dunne mayonaise en citroenpartjes.

door Jaap van Rijn

Deze culinaire content wordt wekelijks gratis aangeboden als extra voor onze lezers. Meer culinaire recepten zijn te vinden onder het tabblad lifestyle-culinair.

Afbeelding
advertentie
advertentie