Afbeelding
Rieneke Kroese

Lezersfoto: Boomhut

3 januari 2021 om 07:00 Recreatie

OUDER-AMSTEL Goedemorgen Ouder-Amstel. Rieneke Kroese stuurde weer een prachtige foto in en schreef er een heel verhaal bij.

Wat moet je met al die vrije schooldagen in deze tijd. Uren turen naar de computer kan altijd nog of op de smartphone tig spelletjes doen, ook. En wat dacht men van filmpjes kijken. Maar nog leuker is je te vermaken in de frisse buitenlucht.

ZONDER HOOGTEVREES In gedachten blik ik terug naar de tijd toen onze jongens ongeveer dezelfde leeftijd hadden. Zij met hun vriendjes in onze achtertuin een gammele boomhut in elkaar timmerden. Wat een lol! Ik zeg gammel want zo’n hoge boom die deze stoere lefgozertjes ‘zonder hoogtevrees’ hebben, hadden wij niet. Die van ons was een uit de kluiten gewassen struik waar de takken spontaan van afbraken. Onze boomhut was hooguit zo’n anderhalve meter vanaf de grond in elkaar getimmerd. En net als onze jongens toen hebben ook deze kanjers er veel plezier in. Ik weet eraan werken echt het allerleukste is. En indien mogelijk er zelfs een keer een nachtje erin slapen misschien ook tot de mogelijkheden behoord. Bij ons zouden ze met twee vriendjes een nacht in hun zelfmade boomhut vertoeven maar dat was meer een kwestie van stapelen. Het is uiteindelijk bij een glaasje fris en een paar bakjes chips gebleven tot laat in de avond met opgetrokken knieën. Ze waren alsmaar aan het bakkenlijen, want tja, die benen lagen steeds met elkaar in de knoop. Uiteindelijk liepen ze met hangende pootjes richting hun eigen bed.

UITKIJKTOREN Maar op deze hoogte? Ik denk eerlijke gezegd het meer een uitkijktoren gaat worden om daarvandaan over de Amstel te kunnen turen naar al die voorbij varende boten van de zomer en spatelende wedstrijdroeiers.
Ik was al een stukje verder maar kon ik het niet laten om rechtsomkeer te gaan om te vragen of ik er een foto mocht maken. En ik zei er meteen dat ik die aan het Weekblad wilde sturen.
“Leuk”, zei de man. Over wie ik het idee kreeg dat hij de vader is van deze stoere jongens. Vervolgens zei hij: “Zolang ik er maar niet op sta!” Dat herken ik als geen ander. Hij stond erbij als een ware architect. Want ik zag op afstand dat de vloer als een huis vast zat. Dus het een veilige verankerde basis was waar ze verder hun boomhut konden gaan bouwen.
“Jongens”, riep hij. “Zij wil een foto maken!” Ik vroeg: “Zouden jullie voor mij dan naar boven willen klimmen?” Ze waren er net af geklommen. Ik knipperde amper met mijn ogen. Voordat ik er erg in had stonden ze als een stel trotse bouwvakkers pauwen weer hoog in de boom.
Ik zei alsnog: “Ik stuur het naar het Weekblad voor Ouder-Amstel. Ik kan alleen niet garanderen of het geplaatst wordt. Afwachten maar!”


Rieneke Kroese

advertentie
advertentie