De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks: (Foto vlnr: Frans Slats, Marian van der Weele, Barbara de Reijke, Linda Muusses, Sybrig van Keep, Luuk de Vré, Lily Kreca en Peter Roos)
De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks: (Foto vlnr: Frans Slats, Marian van der Weele, Barbara de Reijke, Linda Muusses, Sybrig van Keep, Luuk de Vré, Lily Kreca en Peter Roos) Aangeleverd

Ouder-Amstel heeft een nieuwe coalitie

1 mei 2018 om 14:45 lokaal

OUDER-AMSTEL Ouder-Amstel heeft een nieuwe coalitie. VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben na enkele weken onderhandelen een akkoord op hoofdlijnen. De komende dagen krijgen inwoners gelegenheid tot inspraak.

Marion Kiewik

Maandagavond was er witte rook: precies een maand nadat de informateur concludeerde dat de meest kansrijke coalitie bestond uit VVD, CDA, D66 en GroenLinks waren deze partijen er inderdaad samen uit. Barbara de Reijke verduidelijkt dat het welbewust een akkoord op hoofdlijnen is. "Dit gaat in de richting van een raadsbrede agenda."

Hoe is het proces tot aan dit akkoord gelopen?

Alle beoogde coalitiepartners hebben hun eigen doelstellingen aangeleverd. Ook de andere drie fracties - Natuurlijk Belang, Ouder-Amstel Anders en PvdA - hebben we gevraagd om hun punten. Alles bij elkaar heb je dan natuurlijk wat doublures en soms conflicteren doelen met elkaar, terwijl we andere zaken zonder meer konden overnemen. Maandagavond hadden we de tekst helemaal klaar. Het is trouwens een concépt-akkoord, en we hebben ons bewust beperkt tot de hoofdlijnen. We willen namelijk ook de inwoners van de gemeente de gelegenheid geven om hun ideeën kenbaar te maken.”

Boeiend. Hoe giet je dat in het vat?

“Sinds dinsdag staat het voorlopige college-akkoord op de website van de gemeente. Eigenlijk lijkt het een beetje op de procedure van een bestemmingsplan: het document ligt ter inzage en belanghebbenden, dus alle inwoners, kunnen als het ware hun zienswijze indienen. Met dit verschil dat de termijn nu geen 6 weken is, maar 6 dagen. We moeten wel voort.”

Hoe gaan jullie dan voort?

“We willen iedereen die heeft gereageerd, antwoorden. Met al die inbreng gaan we het coalitie-akkoord opstellen. Dat wordt aan de gemeenteraad aangeboden in een vergadering op 17 mei. Daar worden dan ook de wethouders geïnstalleerd en eventuele raadsleden die op de opengevallen plaatsen komen. Het aantal wethouders wordt uitgebreid naar vier, er komen immers veel en complexe projecten op ons af en de gemeente gaat groeien. Vanaf dat moment kunnen we aan de slag met de uitwerking van het akkoord. Ook daar willen we de inwoners steeds bij betrekken.”

‘De inwoners betrekken’, we hebben het al vaker gehoord. Hoe denk je dat voor elkaar te krijgen?

“We vinden het werkelijk belangrijk de mensen een stem te geven bij het vormgeven van allerlei plannen in hun omgeving, woningbouw bijvoorbeeld - het is heus niet zo dat alleen projectontwikkelaars de dienst uitmaken. Tegelijkertijd gaat het niet van: u vraagt en wij draaien. Je moet nu eenmaal altijd al die verschillende belangen tegen elkaar afwegen. Hoe we het handigst met de inwoners kunnen communiceren, daar zitten we nog over te dubben. Niet iedereen leest het Weekblad voor Ouder-Amstel. Maar ook niet iedereen zit op social media. Dus als iemand een goed idee heeft...”

Toch weer de vraag: hoe kan het dat de lokale partijen niet in de nieuwe coalitie zijn vertegenwoordigd?

“Dat lukt alleen als je tot elkaar kunt komen. Enerzijds op de inhoud, anderzijds op bestuursstijl. Het wordt nu weleens voorgesteld alsof hier landelijke partijen tegenover lokale partijen staan. Maar zo is het niet. Want uiteindelijk zijn wij allemáál lokale partijen.”

Meer informatie is ook te vinden op http://www.ouder-amstel.nl/speerpunten

advertentie
advertentie