Schilderij van Janelle Napurrurla Wilson; buidelratten afgebeeld als harkachtige symbooltjes.
Schilderij van Janelle Napurrurla Wilson; buidelratten afgebeeld als harkachtige symbooltjes. Guus Overkamp

Aboriginal kunst (3): ‘Brush-tailed Possum Dreaming’

7 februari 2021 om 15:00 Kunst

OUDERKERK In deze serie bespreekt Guus Overkamp iedere maand een kunstwerk uit zijn Aboriginal Art Amsterdam galerie, gevestigd in de Kerkstraat 31.

De Aboriginals communiceren op verschillende manieren. Ze gebruiken gesproken taal, gebarentaal en een door heel Australië gebruikte min of meer universele symbooltaal. Met deze taal is het mogelijk om hun kennis van het land en hun geschiedenis door te geven. Een kleine selectie hieronder.

DREAMINGS Alles wat je als Aboriginal moet weten van de natuurwetten, jouw voorgeschiedenis en alles van jouw geboortegrond, wordt beschreven in de Dreamings. Deze Dreamings worden doorverteld, gezongen en geschilderd. Het schilderen wordt gedaan op rotsen, op het lichaam, op gebruiksvoorwerpen, maar vooral in het zand. Deze zandschilderijen konden enorm groot zijn (tientallen meters lang en breed), waaraan dagen werd gewerkt door meerdere personen.

BUIDELRAT Het schilderij van Janelle Napurrurla Wilson laat de Dreaming zien van de brush-tailed possum (een buidelrat), afgebeeld als harkachtige symbolen die de afdruk van de pootjes in het zand voorstellen. De cirkels geven kenmerkende plekken aan van hun geboortegrond. De lijnen hebben meerdere betekenissen, zoals bijv. water, regen, rivieren, tijdlijnen of dag en nacht. Door deze methodiek is het mogelijk het verhaal te vertellen door tijdsperiodes heen en over een groot grondgebied. Als niet-ingewijden zullen we nooit de complexiteit van dit werk te weten komen. Ondanks dat wij niet alle ins and outs van deze Dreaming weten, is het een mooi en decoratief schilderij.

Meer weten over Aboriginal kunst? Lees ook het vorige artikel uit deze serie.

Universele symbooltaal uit Australië.
advertentie
advertentie