Er waren maandag nog flinke wakken te zien.
Er waren maandag nog flinke wakken te zien. De Amstelbocht

Schaatsen op ijsbaan De Amstelbocht na openstelling alleen voor leden na reservering

9 februari 2021 om 09:00 Overig

OUDERKERK Met strenge vorst in het vooruitzicht kan er waarschijnlijk binnenkort voor het eerst sinds 8 jaar weer geschaatst worden op de landijsbaan van De Amstelbocht in Ouderkerk. Vanwege de coronamaatregelen gelden wel allerlei beperkingen. Zo is de baan alleen geopend voor leden. Ze moeten vooraf reserveren voor een tijdslot van anderhalf uur. Reserveren wordt pas mogelijk als bekend is wanneer de baan open kan. Verder blijft het clubhuis van de Amstelbocht dicht. Er zijn dus geen geen versnaperingen verkrijgbaar en er zijn geen toiletvoorzieningen.

“Naar de baan komen is alleen zinvol voor de mensen die gereserveerd hebben. En reserveren kan alleen door leden,” benadrukt Amstelbocht-voorzitter Bart Wesseling. “Wij worden door corona fors beperkt voor wat betreft het aantal bezoekers. Bij een volledig te gebruiken baan mogen er 300 mensen komen. Maar gezien de huidige weersomstandigheden is het de vraag of we wel het volledige oppervlak kunnen gebruiken. Dus wellicht moeten we het aantal nog omlaag brengen. Daarbij vinden wij het logisch dat de mensen die ons al jaren steunen aan bod komen.” De Amstelbocht roept iedereen ook dringend op om ook op de ijsbaan 1,5 meter afstand van elkaar te houden. 

ISOLATIELAAG Wesseling weet nog niet wanneer de ban open kan. “IJsgroei is er momenteel amper tot niet. Het vriest gewoon nog niet voldoende, maar wat dat betreft zijn de vooruitzichten beter.” Probleem voor de ijsgroei vormt ook de sneeuw die een isolatielaag vormt. “De kwaliteit van het ijs is eigenlijk niet te omschrijven omdat we nu praten over bevroren sneeuw,” stelt Wesseling.

GEEN SCHAATSTOCHTEN De vereniging organiseert in deze vorstperiode vanwege de coronasituatie ook geen schaatstochten, zoals de bekende Botsholtocht. Wesseling waarschuwt ook schaatsers dat naar alle waarschijnlijkheid veel buitenijs niet gecontroleerd gaat worden door ijsmeesters van verenigingen. “Dus neem geen enkel risico! Zeker met de huidige sneeuwstormen is niet te zien waar ijs van één nacht ligt of dat het plekken zijn waar al eerder ijs gevormd is.”

DAGBOEK De Amstelbocht houdt op haar website een dagboek bij waar de stand van zaken op gebied van de ijsgroei wordt bijgehouden.  

advertentie
advertentie