In jullie bezit
In jullie bezit Marion Kiewiek

"Hart voor Behoud van Bomen in Ouder-Amstel"

16 februari 2021 om 00:38 Lokaal Deel je nieuws

Afgelopen vrijdag was, ondanks alle ijspret, ook een droevige dag. De prachtige oude bomen bij de entree van ons dorp zijn in alle vroegte omgezaagd. Voor een nieuwe oprit en fietspad naar de nieuwe Amstelburg.

NIEMAND, maar dan ook niemand uit Ouderkerk wil dit... Hoe kan het dat de iemand achter een tekentafel of “de overheid” dit bepaalt voor ons dorp en voor deze bomen? Waardevolle bomen en prachtig dorpsgezicht… vernietigd. 

Dat had anders gekund. Waar een wil is, is een weg, LANGS deze bomen.

Er staan er nog 4 fier overeind, in afwachting van een laatste poging tot bescherming en behoud van dit stukje groen. Laten we onze creativiteit en flexibiliteit inzetten om een oplossing te vinden, zodat deze bomen kunnen blijven staan. Het is een kwestie van moed en goede wil. 

Een boom kappen en een jonge boom herplanten kost zeker 20-30 jaar, voordat deze weer tot een gelijkwaardige boom volgroeid is. En die tijd is er gewoonweg niet. De klimaatcrisis is urgent. In Nederland, en ook in de gemeente Ouder-Amstel verdwijnen nog altijd meer bomen, dan erbij komen. Wie biedt onze bomen bescherming? 

Hoeveel waardevolle bomen moeten er nog sneuvelen in ons dorp, voor ongebreidelde plannen, die achter tekentafels gemaakt worden? Ambitieuze plannen waarbij overheden al allerlei overeenkomsten en afspraken maken, waardoor plannen in cement gegoten zijn, voordat participatie goed en wel plaatsvindt. Pas als kapvergunningen voor bomen zijn afgegeven, worden mensen wakker, en gaan we een poging doen om de bomen en het groen te beschermen. Het groen dat voor ons allemaal zo waardevol en belangrijk is. Voor zuurstof, voor opname van fijnstof en CO2, voor beschutting, voor de beestjes die erin leven, voor schaduw en koelte, voor behoud van het dorpsgezicht en groen erfgoed, voor een gezond bodemleven en waterhuishouding, voor de biodiversiteit. Voor onze toekomstige generaties en voor ons geluk van vandaag.

Er liggen in Ouder-Amstel nog een aantal plannen op tafel, waarin precies hetzelfde dreigt te gebeuren. De eerste kapvergunning is al afgegeven voor het kappen van 95 bomen voor herinrichting van sportpark De Toekomst. Dan hebben we straks nog de herprofilering van de Rijksstraatweg, de Smart Mobility Hub en - "ver van ons bed” - De Nieuwe Kern. Daar wordt onder meer eenderde van de volkstuinen “verhuist" (natuur kun je niet verhuizen, dat vernietig je op de ene plek en moet op de nieuwe plek weer gaan groeien) en de golfbaan langs het spoor, een groene oase met oude bomen, dieren en biodiversiteit, watertjes en bodemleven wordt straks weg gebulldozerd en volgebouwd. Om een paar honderd meter verderop "een nieuw stadspark" aan te leggen. Er gaan nog vele jaren overheen voordat daar volwaardige natuur met volwassen bomen zal ontstaan.

Overheid & ontwerpers, pas het bestaande groen in, binnen de plannen, want NIEMAND wil dat er natuur vernietigd wordt voor al die grootse plannen. Waar een wil is, is een weg, LANGS bomen, bouw OM bestaand groen! De natuur en al die prachtige bomen binnen onze gemeente zorgen voor geluk, gezondheid en leefbaarheid en dat verdient bescherming, vanaf het begin van elke plannenmakerij tot aan het laatste moment van uitvoering.

J.G. te Ouderkerk a/d Amstel

advertentie
advertentie