Afbeelding
Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de Burgemeester: Afscheid nemen en verwelkomen

10 maart 2021 om 09:00 Corona

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bericht over de stand van zaken tijdens deze coronaperiode.

Deze week stond in het teken van het wisselen van de wacht. De raadsvergadering van donderdag 4 maart begon met het afscheid van Marian van der Weele. Tijd voor mooie woorden en een stiekem weggepinkt traantje, maar ook een opening naar nieuwe uitdagingen en kansen. Marian is vanaf donderdag 11 maart burgemeester van Waterland, een geweldige stap, een gemeente die haar past als een warme jas en een functie die iedere dag anders is. De komst van Willem Jansen, die het stokje van Marian in ons college overneemt, betekent nieuwe energie en impulsen in ons college. Zullen onze collegevergaderingen nu langer of juist korter worden? Ik kijk hoe dan ook uit naar de samenwerking.  

DOORSCHUIVEN Maar met het afscheid van Marian waren we er nog niet. Ook Linda Muusses, jarenlang fractievoorzitter voor GroenLinks in Ouder-Amstel, was er donderdag voor het laatst bij. Ze verhuist met haar gezin naar Alkmaar. En dat betekende dat Gonny Meesters doorschuift van fractie-assistent naar raadslid voor GroenLinks. Maarten de Groot volgt Gonny op zijn beurt weer op als fractie-assistent.

AVONDKLOK En dan had ik graag geschreven dat we vandaag ook afscheid nemen van de avondklok. Maar die blijft helaas nog even, in ieder geval tot en met 31 maart. De ‘R’ is te hoog en het risico op overbelaste ziekenhuizen te groot. Maar het is fijn dat de kinderen volgende week weer lekker in het binnenbad mogen oefenen voor hun diploma en ook volwassenen boven de 27 weer iets ruimte krijgen om te sporten. Het zijn kleine aanpassingen. Het hoge aantal besmettingen laat nu nog geen ruimte voor echte versoepelingen. Hopelijk gaat dat in april wel lukken. 

INTERNATIONALE VROUWENDAG  En dan is het vandaag internationale vrouwendag. De dag om stil te staan bij de rechten van vrouwen. Linda Muusses kwam in 2019 met een motie om deze dag ook in Ouder-Amstel meer aandacht te geven. En terecht. In 2020 duikelden we op de ranglijst van het World Economic Forum naar plek 38, op flinke achterstand van bijvoorbeeld Noorwegen (2), Denemarken (14) en Duitsland (10). Reden? Nog nooit een vrouwelijke premier, slechts 12% van onze bestuurders is vrouw en onze Tweede Kamer bestaat slechts voor 31% uit vrouwen. Ook een gelijk inkomen is in Nederland verre van vanzelfsprekend en bijna de helft van de Nederlandse vrouwen (45%) is weleens slachtoffer geweest van lichamelijk of seksueel geweld. 

VERKIEZINGEN Volgende week woensdag gaan we naar de stembus. Vrouwen zijn op de lijsten in de minderheid. Wellicht ook omdat vrouwelijke politici op b.v. twitter regelmatig doelwit zijn van haat en agressie (10 procent van alle tweets bevat haat of agressie). Een kleine bloemlezing aan de tafel bij OP1 liet zien dat vrouwen die de politieke arena betreden kunnen rekenen op online recensies over hun stem, lichaam, religie of huidskleur. De politiek moet een afspiegeling zijn van onze maatschappij, dus: divers, jong/oud, manvrouw en mensen met kleur en verschillende geaardheid. Deze diversiteit in de politiek moeten we koesteren. Als u straks in het stemhokje staat, betrek dat dan bij uw keuze en wie weet kiest u deze keer voor een vrouw. Want de top 10 op de ranglijst van het WEC moet voor ons land toch een ‘must’ zijn. 

Joyce Langenacker

advertentie
advertentie